Infofinanciar > Info > Seniorii sunt cu sufletul la gură! Motivul întârzierii deciziilor recalculării pensiilor este neclar
Info

Seniorii sunt cu sufletul la gură! Motivul întârzierii deciziilor recalculării pensiilor este neclar

Persoanele în vârstă din România sunt cu sufletul la gură în așteptarea recalculării mult-anticipate a pensiilor.
Sursa foto: wowbiz.ro

Persoanele în vârstă din România sunt cu sufletul la gură în așteptarea recalculării mult-anticipate a pensiilor. Numeroși pensionari se întreabă ce schimbări aduce noua lege a pensiilor și de ce se întârzie trimiterile deciziilor.

Inițial s-a anunțat că începând din luna mai vor fi trimise acasă deciziile de recalculare, iar din septembrie vor începe să primească efectiv pensiile recalculate. Apariția deciziilor cu noile pensii majorate întârzie. Ceea ce alimentează frustrarea pensionarilor.

Motivul întârzierii deciziilor recalculării pensiilor este neclar

Daniel Baciu, liderul Casei Naționale de Pensii, a detaliat la Realitatea Plus motivele întârzierii și a furnizat detalii suplimentare cu privire la procedura complexă a revizuirii ample a pensiilor.

Realitatea Plus: Ce se întâmplă din septembrie, de ce s-a amânat trimiterea deciziilor, pentru că inițial se spunea că începând din luna mai vor veni decizii de recalculare acasă. Pentru că din luna septembrie să fie efectiv recalculată sau primită pensia recalculată?

Daniel Baciu: Acest document, decizia, este un document de informare. Nu este prevăzut un termen expres în lege. Noi trebuie să emitem aceste decizii tuturor pensionarilor până la data de 1 septembrie 2024 când oamenii vor primi efectiv pensiile recalculate.

Realitatea Plus: Deciziile acestea vor fi, începând cu luna august, trimise către români, sau din ce lună mai exact?

Daniel Baciu: Nu pot să vă spun exact acum în momentul de față exact când le vom emite, cert este că în vara va trebui să începem să tipărim aceste decizii de pensionare și să le expediem către beneficiari, către pensionari astfel încât când ei vor primi pensia să știe exact cât primesc în urma acestei recalculări.

Realitatea Plus: Momentul în care ei primesc efectiv pensia recalculată, majorată sau nu?

Daniel Baciu: Să știți că o mare parte dintre pensionari vor primi creșteri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Nicio pensie nu va scădea, este foarte clar specificat în lege acest lucru, chiar dacă din noua formulă de calcul ar ieși un cuantum mai mic, legea spune foarte clar că rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos.

La sfârșitul anului trecut am avut legea aprobată în parlament

Realitatea Plus: I-ar fi ajutat pe români dacă ar fi primit aceste decizii de recalculare mai din timp, pentru că ei să vadă și să sesizeze dacă e vreo eventuală greșeală. Să fie reparată până în momentul septembrie, până când vor fi efectiv majorate pensiile.

Daniel Baciu: Să știți că noi am lucrat în această perioadă pe repede înainte. Pentru că timpul, vedeți și dumneavoastră, este foarte scurt. De abia la sfârșitul anului trecut am avut legea aprobată în parlament. Normele de aplicare aveau un termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial și au fost aprobate săptămâna trecută.

Noi nu puteam să ne apucăm de calculul efectiv de softul informatic până când nu aveam o certitudine clară. Și anume o lege publicată în Monitorul Oficial. De acum deja noi lucrăm la Casa Națională de Pensii cu echipa de experți de la firma care asigură sistemul informatic integrat al Casei Naționale de Pensii.

Deja purtăm aceste discuții încă de aproape de o lună de zile. Noi purtăm aceste discuții pe noul soft. Aveam deja legea și aveam această mică incertitudine în normele de aplicare. Avem totul, termenele sunt foarte scurte. Și practic când se încheie procesul de evaluare urmează recalcularea după ce softul este făcut.

Deci lucrul acesta se va putea întâmpla undeva în vara. Când firma o să finalizeze programul informatic de recalculare a tuturor pensiilor. După aceea începem să emitem deciziile de pensii. Astfel încât în septembrie oamenii deja să primească pensiile mărite în urma recalculării, conform realitatea.net.