Info

Seniorii mai au de așteptat! Marius-Constantin Budăi anunță că se amână recalcularea pensiilor

Marius-Constantin Budai capital.ro
Sursa foto: capital.ro

După ce zile la rând a vorbit despre cum românii vor beneficia de pensii recalculate, Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a anunțat recent că pensionarii mai au de așteptat. Motivul invocat – formula de calcul nu este încă finalizată, iar vina apraține, evident, altora, respectiv predecesorilor săi. Asta deși deputatul PSD se află la conducerea MMSS de mai bine de un an.

Pensionarii mai au de așteptat până să poată beneficia de pensiile majorate prin recalculare. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale Marius-Constantin Budăi a anunțat că întârzierea se datorează faptului că încă nu a fost finalizată formula de calcul care ar trebui utilizate pentru recalcularea pensiilor românilor.

Potrivit ministrului social-democrat, vinovați de întârziere sunt predecesorii săi la conducerea MMSS, acuzați pentru faptul că nu au acordat prioritate recalculării pensiilor. Adică taman proiectul pe care Marius-Constantin Budăi și l-a asumat și pentru care a dat asigurări repetate în ultima perioadă. De exemplu, cu doar o săptămână în urmă, ministrul Muncii declara în cadrul unei intervenții televizate că, o dată cu majorarea pensiilor cu 12,5% se depășește „acel ultra-vehiculat 40%“.

„Cineva“ este de vină pentru amânarea recalculării pensiilor

După o săptămână, prezent de data aceasta la o altă televiziune, ministrul Muncii a declarat că noua formulă de clacul, care încă nu este finalizată, va funcționa pe baza Legii 127.

„Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării”, a precizat Marius-Constantin Budăi pentru postul tv Digi24.

Dincolo de faptul că ministrul Muncii apelează la vechea tactică a incriminării „grelei moșteniri“, trebui remarcat că deputatul PSD nu a dat niciun termen limită până când trebuie finalizată noua formulă de calcul.

Când se va aplica Legea 127/2019

Dacă ne raportăm strict la Legea 127 la care a făcut referire ministrul Muncii, conform unei declarații mai vechi a sa respectivul act normativ va fi finalizat abia la sârșitul trimestrului I din 2023.

Legea 127/2019 a fost promovată de fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu, fiind elaborată de elaborată de Guvernul PSD condus Mihai Tudose.

Budăi declara în noiembrie trecut că legea, „despre care mulți specialiști spun că este o lege bună“, este încă „în construcție“, dar că ministerul este „în parametri“.

La finalul anului trecut, Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii va intra în vigoare a fost amânată din nou, prin Ordonanța de Urgență 168/2022 (articolul XLVI). Legea trebuia să se aplice de la 1 septembrie 2021, dar termenul limită a suferit modificări succesive fiind amânat mai întâi pentru 1 septembrie 2023 (OUG 8/2021), iar ulterior pe 1 ianuarie 2024 (OUG 168/2022).