Infofinanciar > Info > Cei mai ghinioniști dintre seniori. Vor rămâne doar cu indexarea pensiei, fără majorare în septembrie 
Info

Cei mai ghinioniști dintre seniori. Vor rămâne doar cu indexarea pensiei, fără majorare în septembrie 

Persoanele în vârstă din România sunt cu sufletul la gură în așteptarea recalculării mult-anticipate a pensiilor.
Sursa foto Arhiva companiei

Pensiile românilor este un subiect extrem de important în momentul actual. După majorarea de la 1 ianuarie mai urmează încă o creștere. Este vorba de recalcularea pensiilor de la 1 septembrie. Totuși, nu toți se vor bucura de aceasta. „Unii vor rămâne doar cu indexarea”, așa cum susține și șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

De asemenea, se pare că un necaz nu vine niciodată singur. Tot acești români vor primi creșteri mai mici la începutul fiecărui an. Majorarea va fi egala cu rata inflației, rată ce se va micșora de la an la an.

Nu cresc toate pensiile la 1 septembrie

„Toate majorările care vor fi făcute ulterior se vor aplica de fiecare dată la punctajul reieșit în urma recalculării”, a transmis șeful Casei de Pensii.

Un lucru este cert: nicio pensie nu va scădea la recalculare.

„În urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Chiar dacă din formula asta de calcul pe care ați văzut-o rezultă un punctaj mai mic decât pensia în plată de care spuneam există clar o reglementare în lege care ne spune clar că oamenii rămân cu cuantumul cel mai avantajos. Rămân cu majorarea punctului de pensia care s-a dat de la începutul anului”, a transmis Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

Fiind vorba despre cuantumul de pensie și punctaj, Daniel Baciu a ținut să facă niște clarificări.

„Sunt două lucruri diferite cuantumul pensiei și punctajul. Cuantumul rămâne același în plată, dar ulterior toate majorările se acordă la punctajul recalculat”, a transmis șeful Casei de Pensii, conform realitatea.net.

Cine va avea pensie mai mare din toamnă

În Septembrie, vor fi pensii care vor crește și cu 90%. Totuși, un impact extrem de mare îl vor avea anii munciți peste cei 25 obligatorii.

„Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a susținut Daniel Baciu.

De asemenea, acesta a spus că o pensie de peste 8.000 de lei va fi primită de un profesor. Acesta din urmă, însă, trebuie să predea mai bine de 40 de ani. Astfel, el va primi puncte bonus. Dacă de la 1 Ianuarie 2024, pensia acestuia a devenit 7.471 de lei lunar, de la 1 septembrie, aceasta va depăși 8.200 de lei. Majorarea din toamnă fiind de 25,18%.

Oficialul a spus că, în principal, vor crește pensiile ce se află în zona indemnizației sociale minime ce au fost prevăzute în ordonanța 6/2009.

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor”,a susținut șeful Casei de Pensii.