Infofinanciar > Lumea la zi > SUA a adoptat un proiect de lege de 95 de miliarde de dolari. O parte din bani ajung în Ucraina
Lumea la zi

SUA a adoptat un proiect de lege de 95 de miliarde de dolari. O parte din bani ajung în Ucraina

Ucraina si SUA Sursa foto Nordnews.md
Sursa foto: Arhiva companiei

Senatul SUA a aprobat un proiect de lege de 95 de miliarde de dolari. Acesta oferă ajutor de securitate Ucrainei, Israelului și regiunii Indo-Pacific.

Adoptarea finală a legislației în Congres, marți, pune capăt unui blocaj politic care a durat luni de zile. Acest lucru a pus la îndoială capacitatea Americii de a proiecta puterea în întreaga lume.

Aprobarea de la Capitol Hill va deschide calea pentru ca Washingtonul să trimită rapid noi arme în Ucraina, în timp ce se luptă cu invazia Rusiei. Oficialii americani au spus că unele ajutoare pentru Kiev vor fi primite în câteva zile.

De asemenea, va consolida asistența militară a SUA pentru Israel, după ce a făcut schimb de atacuri cu drone și lovituri cu rachete cu Iranul în ultimele 10 zile. Acest lucru vine în ciuda tensiunilor crescânde dintre Casa Albă și liderii israelieni cu privire la desfășurarea războiului.

Biden câștigă teren în fața lui Trump

Adoptarea proiectului de lege reprezintă o mare victorie legislativă pentru Biden, în timp ce acesta se îndreaptă către o luptă electorală generală împotriva lui Donald Trump din noiembrie. De asemenea, reprezintă și o înfrângere pentru izolaționiștii din politica externă. În special pentru parlamentarii republicani apropiați fostului președinte, care nu-și susținea sprijinul pentru Kiev de luni de zile.

Proiectul de lege a câștigat sprijinul a 79 de senatori, iar 18 au votat împotrivă.

Biden a aplaudat imediat aprobarea sa într-o declarație și a spus că va semna proiectul de lege miercuri. Astfel ajutorul ar putea începe să ajungă în Ucraina încă de săptămâna aceasta. „Congresul a adoptat legislația mea pentru a consolida securitatea noastră națională și a trimite lumii un mesaj despre puterea conducerii americane: suntem hotărâți pentru democrație și libertate”.

Susținătorii legislației din ambele partide și de la Casa Albă au văzut-o ca o victorie pentru conducerea SUA în lume. Însă, a fost încă un moment dulce-amărui din cauza timpului necesar pentru a trece prin Congres.

Oponenții atacă legislația

Dar oponenții ajutorului Ucrainei au continuat să atace legislația. JD Vance, senatorul republican din Ohio apropiat lui Trump, a spus că argumentele în favoarea ajutorului Ucrainei sunt ecoul celor care au dus la invazia SUA a Irakului în 2003.

„Sunt exact aceleași puncte de discuție 20 de ani mai târziu, cu nume diferite”, a spus Vance. Între timp, unii parlamentari de stânga au criticat proiectul de lege. Bernie Sanders, senatorul de Vermont, a cerut un amendament pentru a scoate aceste măsuri din legislație, dar nu a fost luat în considerare.

El s-a alăturat celor doi democrați și 15 republicani care s-au opus pachetului. „Am votat nu în această seară pentru pachetul de ajutor extern dintr-un motiv simplu: contribuabilii americani nu ar trebui să ofere alte miliarde guvernului extremist Netanyahu”, a spus Sanders, conform Financial Times.