Infofinanciar > Info > Senatul aduce vești bune pentru părinți! Vor putea primi 4 zile de lucru de acasă pe lună
Info

Senatul aduce vești bune pentru părinți! Vor putea primi 4 zile de lucru de acasă pe lună

sursa foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Camera Senatului a aprobat proiectul de lege care aduce modificări Codului Muncii, oferind oportunitatea salariaților cu copii sub vârsta de 8 ani să beneficieze de un program flexibil de lucru. Inițiativa permite angajaților să lucreze de acasă timp de patru zile pe lună, asigurându-le astfel posibilitatea de a-și îngriji mai bine copiii.

Proiectul de lege pentru completarea Codului Muncii, adoptat de Senat în calitate de prim for sesizat, introduce o măsură importantă în beneficiul salariaților care au în grijă copii cu vârsta de până la 8 ani. Potrivit proiectului, angajații vor avea posibilitatea de a beneficia de un program muncă la domiciliu timp de patru zile pe lună.

Inițiativa legislativă a fost aprobată cu o largă majoritate în Senat, obținând 96 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și nicio abținere. Conform expunerii de motive, alte țări europene precum Suedia, Austria, Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia și Belgia au adoptat deja soluții legislative similare.

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, se arată în proiectul adoptat de către senatori.

Părinții nu pot lucra de acasă în același timp

Potrivit actului normativ al proiectului de lege, „în situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sau salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”.

Astfel, se asigură că amândoi părinții nu sunt angajați în același timp în regim de muncă de acasă, pentru a se putea ocupa de îngrijirea copilului. Scopul prevederii este de a preveni posibilele abuzuri sau utilizări nejustificate ale programului de lucru.

Susținerea creșterii natalității

Gorghiu a subliniat faptul că proiectul de lege are la bază o Directivă a Uniunii Europene din 2019 și reprezintă o măsură prin care se încearcă susținerea natalității în contextul scăderii acesteia.

„Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a spus Alina Gorghiu, precizând că la bază proiectul are o directivă care trebuia să fie transpusă încă din luna august anul trecut, de către Ministerul Muncii, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a explicat preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu, una dintre iniţiatorele proiectului de lege, scrie Digi24.