Infofinanciar > Info > Peste 3.000 de locuri de muncă vor fi disponibile pentru persoanele vulnerabile. Anunțul făcut de ministrul Marcel Boloș
Info

Peste 3.000 de locuri de muncă vor fi disponibile pentru persoanele vulnerabile. Anunțul făcut de ministrul Marcel Boloș

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș
foto: economedia.net

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a precizat că pe piața muncii vor fi create peste 3.000 de oportunități de angajare pentru persoanele vulnerabile. Autoritățile au la dispoziție 214 milioane de euro bani care vor fi alocați pentru susținerea ideilor cu potențial.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică, ghidurile solicitantului pentru apelurile de proiecte finanțate prin Programul Educației și Ocupare și prin Programul Incluziune și Demnitate Socială. Bugetul total al programului este de 214 milioane de euro.

Marcel Boloș: „Vor fi create peste 3.000 de locuri de muncă”

„Antreprenorul social este cel care abordează probleme vitale cum sunt accesul la educație, sănătate și locuri de muncă, pe care le tratează prin soluții inovatoare. Problema este că, pentru că scopul principal nu este profitul, întâmpină dificultăți în obținerea finanțării necesare pentru a-și implementa ideile și proiectele.

Aici intervine Guvernul. Pentru că punem pe masa 𝟐𝟏𝟒 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚 𝟏.𝟒𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐢𝐝𝐞𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐢̂𝐧 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐢. Ca efect colateral, cel puțin 3.000 de noi locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile vor fi create. Alocările sunt atât pentru rural, cât și pentru urban, deci nu este vreo piedică în acest sens”, a scris ministrul Marcel Boloș pe pagina personală de Facebook.

Programul „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”, are ca scop facilitarea accesului pe piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele dornice să lucreze, în special pentru tineri, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de piața muncii. Se vor sprijini peste 720 de întreprinderi sociale care vor genera puțin peste 3.000 de noi locuri de muncă.

„Scopul programul Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”

Un alt țel al programului amintit vizează creșterea numărului de investiții în dezvoltarea antreprenoriatului social, mai ales în domenii cu valoare adăugată ridicată și presupune:

dezvoltarea de scheme de sprijin și garanții pentru persoanele care își au domiciliul în mediul urban și care își doresc să devină antreprenori în sectorul economiei sociale. De asemenea, autoritățile își propun stimularea economiei sociale și a antreprenoriatului social în așa fel încât să fie asigurat locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile.

În acest sens bugetul total este 104, 91 milioane de euro disponibili pentru entitățile juridice din economia socială rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale; dar și de către furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizații patronale, asociaţii profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri.

Valoarea totală maximă eligibilă/proiect este de 3 milioane de euro, în cazul Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) valoarea eligibilă este ceva mai mică și anume 1,42 milioane de euro. Perioada de consultare pentru ambele ghiduri se va finaliza pe 25 mai 2023, iar perioada rezervată pentru lansarea apelurilor este prima jumătate a lunii iunie, potrvit România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.