Info

Nu vom avea probleme cu energia electrică în această iarnă! Ministrul Energiei: „România devine un hub de gaze regional”

gandul.ro
FOTO:gandul.ro

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Energiei a înlăturat orice temere referitoare la riscul unei pene majore de curent, a unui blackout, în această iarnă. Popescu a declarat că dispunem de toate stocurile de apă suficiente în lacurile de acumulare și de cărbune. Totodată, ministrul a dat asigurări că nu vor exista probleme privind aprovizionarea cu petrol, gaze naturale și carburanți auto.

„Toate rafinăriile vor procesa țiței care nu provine din Rusia, România a devenit independentă de țițeiul rusesc” a subliniat ministrul Energiei. Declarație a fost făcută în contextul în care Uniunea Europeană a adoptat un embargo asupra petrolului din Rusia.

Ministrul a mai precizat că stocurile de gaze sunt suficiente, iar România devine un hub de gaze regional. De asemenea, Virgil Popescu a mai adăugat faptul că țara noastră împreună cu alte state lucrează la o formulă de calcul a prețului gazelor naturale, care va fi prezentată în cadrul unui consiliu extraordinar pe energie al UE, unde se va dezbate asupra plafonării prețului pentru gaze

România lucrează la o formulă decalcul pentru plafonarea prețului pentru gaze

„Plafonarea prețului la gaze propusă în prezent este o invitație la creștere și lucrăm la o formulă de calcul care ține cont de bursele internaționale” a punctat ministrul Energiei, precizând totodată că România se află în rândul statelor care doresc adoptarea plafonului.

Reamintim că la nivelul Europei criza energetică a determinat mai multe state din Europa să-și ia măsurile necesare pentru o posibilă pană de curent majoră. România nu a făcut excepție de la acest scenariu. În aceste condiții profesoru Mircea Coșea a precizat că din cauza PNRR-ului România a fost nevoită să sisteze activitatea centralelor electrice, în contextul în care directivele europene trebuia aplicate după 2030.

„Pentru că am închis centrale electrice, pentru că așa ni s-a cerut prin PNRR și ne-am grăbit să punem în aplicare niște directive care trebuiau, de fapt, puse în aplicare după 2030”.

Ucraina nu ne mai poate asigura necesarul de energie

Coșea a atras atenția asupra faptului că România ar putea importa energie electrică în cazul în care temperaturile vor înregistra o valoarea negativă de minus -10 grade celsius pentur o săptămână consecutiv. „Alte țări n-au făcut așa, noi am închis, știm care este consecința.

Deci, în condițiile în care afară va fi o temperatură sub minus 10 grade o perioadă de o săptămână, așa spun specialiștii, va trebui să importăm curent electric într-o cantitate mai mare. Problema este că n-avem de unde, asta este situația. N-avem de unde, la orice preț”.

Totodată, Coșea menționează că necesarul de energie nu mai poate fi asigurat de Ucraina din motive cât se poate de evidente „ N-avem de unde, pentru că cel mai mare exportator în această zonă, Ucraina, nu ne mai poate satisface datorită lucrurilor pe care le știm, întreruperea liniilor, toate defectele care au apărut ca urmare a bombardamentelor”, potrivit mediafax.ro.