Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful băncii centrale din Italia: „Momentul reducerilor de dobândă se apropie cu pași repezi”
Lumea la zi

Șeful băncii centrale din Italia: „Momentul reducerilor de dobândă se apropie cu pași repezi”

zona euro (sursă foto: gmk.center)
sursa foto arhiva companiei

Noul șef al băncii centrale din Italia a declarat că momentul pentru reducerea ratelor dobânzilor „se apropie cu pași repezi”.

Acesta a respins temerile privind o nouă spirală inflaționistă, în cel mai recent semn că se intensifică presiunea pentru relaxarea politicii monetare din zona euro.

Fabio Panetta, care a preluat conducerea Banca d’Italia în noiembrie, a declarat că inflația în zona euro scade mai repede decât se aștepta, că provocările se intensifică pentru economia europeană deja stagnantă și că datele recente „indică în mod clar o dezinflație în curs de desfășurare”.

„Temerile că inflația se va opri din scădere după declinul rapid inițial – „problema ultimului kilometru” – par acum nejustificate: inflația scade în același ritm sau mai repede decât a crescut”, a declarat Panetta într-un discurs susținut sâmbătă.

Vești bune din Italia

El a adăugat că, după ce economia zonei euro a stagnat timp de cinci trimestre, cu sectorul industrial al regiunii „în recesiune” și cu încetinirea creditării bancare, „dezinflația se află într-un stadiu avansat, iar progresul către ținta de 2% [pentru inflație] continuă să fie rapid”.

„Se apropie cu pași repezi momentul pentru o inversare a orientării politicii monetare”, a adăugat Panetta, una dintre cele mai pesimiste voci din consiliul de guvernare al Băncii Centrale Europene care stabilește rata dobânzii.

Inflația din zona euro a scăzut rapid de la nivelul record de 10,6% atins în octombrie 2022, după ce o creștere bruscă a prețurilor la energie și alimente s-a estompat. În ianuarie, creșterea anuală a prețurilor în blocul comunitar a fost de 2,8%, aproape de ținta de 2% stabilită de BCE.

BCE va începe să reducă costurile

Investitorii pariază că BCE va începe să reducă costurile de împrumut încă din aprilie. Dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple s-a diminuat săptămâna trecută, după ce alți factori de stabilire a ratei de dobândă au avertizat că există în continuare riscuri de noi presiuni asupra prețurilor.

Isabel Schnabel, membru al comitetului executiv al BCE, a declarat pentru Financial Times: „Trebuie să fim răbdători și prudenți, deoarece știm, de asemenea, din experiența istorică, că inflația poate reizbucni din nou.”

Economistul-șef al BCE, Philip Lane, a declarat într-un discurs că datele recente sugerează că dezinflația „ar putea rula mai repede decât se aștepta anterior”. Dar el a avertizat, de asemenea, că se așteaptă ca presiunile asupra prețurilor să se intensifice pe măsură ce inflația energetică se stabilizează, costurile forței de muncă cresc, cererea se redresează și măsurile de sprijin guvernamental se încheie.

El a spus: „Trebuie să ne aflăm mai departe în procesul de dezinflație înainte de a fi suficient de încrezători că inflația va atinge ținta”.

Panetta a respins temerile că o creștere rapidă a salariilor – pe măsură ce lucrătorii încearcă să recupereze puterea de cumpărare pe care au pierdut-o în cea mai mare creștere a costului vieții din ultima generație – ar putea provoca o revenire majoră a inflației.

El a subliniat că forța de muncă reprezintă mai puțin de 40% din costurile totale ale unei companii medii din zona euro și că orice creștere ar putea fi compensată de scăderea prețurilor bunurilor intermediare și ale energiei.

„În prezent, este foarte puțin probabil ca o ipotetică creștere a salariilor să declanșeze o spirală salariu-preț”, a spus el, potrivit Financial Times.