Infofinanciar > Lumea la zi > Șefa Consiliului Europei avertizează: Naționaliștii și populiștii împing Europa spre „statul sălbatic”
Lumea la zi

Șefa Consiliului Europei avertizează: Naționaliștii și populiștii împing Europa spre „statul sălbatic”

Marija Pejcinovic Buric
sursa foto: arhiva companiei

Naționaliștii și populiștii împing Europa spre „statul sălbatic”. Marija Pejcinovic Buric, șefa Consiliului Europei, a tras un semnal de alarmă vineri. Ea a vorbit despre ascensiunea extremei drepte în mai multe țări europene. Informația a fost relatată de France Presse.

„Se vede foarte bine în Europa şi în lume că există naţionalisme extreme, populisme şi mişcări împotriva drepturilor care târăsc lumea şi Europa spre statul sălbatic”, a declarat în faţa presei Marija Pejcinovic Buric. Aceasta își va încheia mandatul în septembrie. Ea a condus Consiliul Europei timp de cinci ani, un for dedicat drepturilor omului pe continent.

„Nu fără motiv, după cele două mari războaie în Europa, s-a decis că trebuie urmată calea multilaterală, cooperarea multilaterală”, a afirmat fostul ministru croat de externe, scrie Agerpres.

„Nu există alternativă la multilateralism,” a afirmat ea. În Marea Britanie și Franța, unele voci critică Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Consiliul Europei aplică această convenție prin Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

În următoarele săptămâni, cele două țări își vor alege deputații. Pejcinovic Buric a spus că nu crede că Marea Britanie și Franța vor denunța convenția. O astfel de acțiune ar duce la ieșirea lor din Consiliul Europei.

„Este mult mai facil să ataci instanţele internaţionale şi organismele de apărare a drepturilor omului, dar sper că odată ce alegerilor vor trece se vor auzi din nou vocile rezonabile care există în toate ţările”, a declarat ea.