Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (102): Sectoarele cu cele mai bune și cele mai slabe performanțe în 2023
Esential

Lumea în cifre (102): Sectoarele cu cele mai bune și cele mai slabe performanțe în 2023

Lumea în cifre (102): Sectoarele cu cele mai bune și cele mai slabe performanțe în 2023
sursa foto arhiva companiei

În 2023, piața bursieră americană a înregistrat randamente surprinzător de puternice, chiar și în condițiile în care ratele dobânzilor au urcat.

S&P 500 a crescut cu peste 24% pe fondul exuberanței din jurul acțiunilor de inteligență artificială și a tehnologiilor mari, ridicând randamentele la nivelul întregului indice. Pe de altă parte, acțiunile tradițional defensive au scăzut.

În general, piața bursieră a recuperat pierderile de la prăbușirea din 2022, iar acum se situează aproape de maximele istorice.

Graficul de mai sus este o versiune augmentată a treemap Finviz, care arată cele mai bune și cele mai proaste sectoare în 2023.

Câștigătorii din 2023

Mai multe sectoare au fost pe verde în acest an, pe fondul unor cheltuieli de consum solide și al unei creșteri economice constante. Mai jos, vom examina unele dintre cele mai bune performanțe:

Tehnologie

Într-un an revoluționar, promisiunea potențialului inteligenței artificiale a catapultat sectorul tehnologic la randamente de 56%.

Producătorul de cipuri Nvidia a urcat vertiginos cu 239%, pe măsură ce cererea de cipuri AI s-a accelerat. Apple și Microsoft au avut fiecare ani de referință după un an 2022 dezastruos. În general, marile acțiuni din sectorul tehnologic au fost responsabile pentru o mare parte din câștigurile S&P 500.

De fapt, „cei „Șapte magnifici” – alcătuit din Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla și Meta – au condus aproximativ 75% din randamentele pieței și, împreună, acoperă aproximativ 30% din valoarea totală a acesteia.

Servicii de comunicare

Fiind al doilea cel mai bun sector, serviciile de comunicații au crescut cu 54% în 2023. De la companiile de media și internet la furnizorii de servicii de telecomunicații și de bandă largă, sectorul acoperă o gamă diversă de companii – multe dintre ele putând beneficia de IA generativă.

Cu câștiguri de 194%, Meta a fost un performer de top, pe măsură ce veniturile din publicitate s-au îmbunătățit. În același timp, Netflix (+65%), Alphabet (+59%) și editorul de jocuri video Take-Two Interactive (+55%) au înregistrat fiecare un impuls puternic.

Consumator ciclic/discreționar

Într-unul dintre cei mai buni ani înregistrați, sectorul S&P 500 al bunurilor de consum discreționar a înregistrat un randament de peste 41%. Amazon, Home Depot și Tesla fac parte din acest sector și fiecare a înregistrat randamente de cel puțin două cifre, susținute de vânzările cu amănuntul solide. Se estimează că Tesla va înregistra livrări record în 2023.

Operatorul de linii de croazieră Royal Caribbean a fost o companie de frunte, cu randamente de peste 162% pentru acest an. Cererea record de călătorii a condus la performanțe puternice atât la Royal Caribbean, cât și la Carnival, scrie Visual Capitalist.

Pierzătorii din 2023

Spre deosebire de sectoarele ciclice și cele orientate spre creștere, cele defensive nu s-au descurcat la fel de bine. Iată câteva dintre cele mai slabe performanțe din 2023:

Utilități

Cu un randament de -10%, utilitățile au înregistrat cel mai mare declin, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor au cântărit asupra costurilor de împrumut în sectorul cu utilizare intensivă a capitalului.

Nu numai atât, utilitățile au devenit mai puțin atractive, deoarece randamentele Trezoreriei pe 10 ani au fost mai mari decât randamentele dividendelor din utilități în 2023 – o premieră în peste un deceniu. În acest fel, investitorii în căutare de venituri s-au îndepărtat de acest sector.

Vestea bună pentru utilități este că se preconizează că ratele dobânzilor vor scădea în următorii ani, conform proiecțiilor FMI.

Energie

Prețul petrolului a scăzut cu 10% în 2023, iar sectorul a încheiat, de asemenea, pe roșu. În ciuda reducerilor de producție OPEC+ menite să stimuleze prețurile, principalele repere s-au scufundat cu 20% față de vârful lor anual.

Devon Energy, unul dintre cei mai mari producători americani de șisturi, a scăzut cu 22%, iar Chevron a scăzut cu 14%, deoarece producția de petrol și operațiunile de rafinare au ratat obiectivele.

Bunuri de consum de bază/Defensive

În timp ce bunurile de consum de bază au înregistrat performanțe superioare în 2022, investitorii au avut o viziune diferită asupra lor în acest an. Acest lucru a dus la un sac mixt de randamente în acest sector.

Cunoscut pentru companiile care produc articole de zi cu zi, sectorul bunurilor de consum de bază cuprinde Coca-Cola, Procter & Gamble și Walmart. În cadrul sectorului, alimentele ambalate s-au confruntat cu unele dintre cele mai grave scăderi, pe fondul concurenței produselor cu prețuri mai mici, deoarece consumatorii s-au orientat către opțiuni mai accesibile.

Ce urmează pentru 2024?

Dacă acțiunile de creștere cu mega capitalizare vor continua sau nu să alimenteze piața bursieră din SUA este o presupunere a oricui.

În timp ce semnalele economice par stabile, s-ar putea să mai treacă ceva timp până când ratele dobânzilor vor scădea la 2%. O a doua explozie a inflației ar putea, de asemenea, să reapară dacă tensiunile geopolitice se înrăutățesc.

Modul în care toate acestea influențează randamentele pieței bursiere americane ar putea continua să răstoarne așteptările în era post-pandemică.

În episodul 54, se vorbește despre cele mai mari stadioane din lume. Unele stadioane sunt renumite pentru istoria lor. Altele sunt cu adevărat masive ca dimensiune, capabile să găzduiască peste 100.000 de persoane deodată. În acest grafic, am clasificat cele mai mari 10 stadioane din lume în funcție de numărul de locuri, cu Madison Square Garden inclus ca punct de referință. Citește articolul aici.

În episodul 52, sunt prezentate prețurile globale la energie în fiecare stat. Gospodăriile și întreprinderile se confruntă cu facturi mai mari la energie pe fondul volatilității extreme a prețurilor. Incertitudinea din jurul războiului se profilează. Costurile de încălzire pe timp de iarnă sunt proiectate să crească vertiginos. Citește articolul aici.