Infofinanciar > Lumea la zi > Secretarul General Adjunct NATO, vizită în Moldova! Care este scopul deplasării
Lumea la zi

Secretarul General Adjunct NATO, vizită în Moldova! Care este scopul deplasării

NATO
sursa foto: realitatea.net

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, și-a planificat pentru intervalul 14-15 septembrie să facă o vizită Republicii Moldova.

Această vizită oficilă în Republica Moldova, va avea întâlniri bilaterale. Acesta va discuta cu Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. Unde se vor susține declarații de presă.

„Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Aceasta va avea loc în intervalul 14- 15 septembrie 2023. Înaltul oficial va avea joi, 14 septembrie 2023, întâlniri bilaterale cu Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, şi cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu”, se anunţă în comunicatul oficial NATO.

La sediul Guvernului Republicii Moldova, Secretarul General Adjunct al NATO şi Prim-ministrul Republicii Moldova vor susţine declaraţii comune de presă, potrivit Ziare.com.

NATO, cel mai mare exercițiu militar

Această vizită a fost anunțată după ce s-a dezvăluit că NATO lucreazp la cel mai mare exercițiu militar. Exercițiul Steadfast Defender 24 din primăvara viitoare este te tip Articol 5. Ceea ce înseamnă că vor fi exersate scenarii de răspuns în fața unei agresiuni militare împotriva unui stat membru NATO. Federația Rusă este, evident, principala amenințare pentru care sunt exersate manevrele militare.

Pentru prima dată, vor fi folosite date geografice reale pentru a crea scenarii cât mai realiste pentru trupele NATO.

Suedia, a cărei cerere de aderare la NATO nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria, va participa și ea la exercițiu, ridicând numărul total de țări participante la 32.

Steadfast Defender 24, care va avea loc în Germania, Polonia și Țările Baltice în februarie și martie anul viitor, face parte dintr-o nouă strategie de antrenament care presupune că Alianța Nord Atlantică trebuie să efectueze două exerciții majore în fiecare an, în loc de un singur exercițiu, cât era prevăzut până acum.

NATO va exersa, de asemenea, combaterea amenințărilor teroriste dincolo de granițele sale imediate.

„Efectul Rusia” s-a făcut simțit imediat: Jens Stoltenberg, a declarat în iunie anul trecut că Alianța va crește numărul forțelor sale de reacție rapidă de la 40.000 la „cu mult peste 300.000”, reamintește FT. De asemenea, la Madrid, în 2022, s-a decis regândirea NRF, Modelul de forțe NATO. De asemenea, s-a decis prepoziționarea tehnicii militare occidentale în statele din Flancul Estic.

Alianța se vede nevoită să adopte o serie de modificări care înseamnă inclusiv focalizarea către capacități militare grele, spre deosebire de forțele ușoare și mobile dislocate în Balcani sau Afganistan.