Infofinanciar > Info > Se vorbește… românește! Parlamentul de la Chișinău a renunțat la limba moldovenească
Info

Se vorbește… românește! Parlamentul de la Chișinău a renunțat la limba moldovenească

România și Republica Moldova, Sursă foto: Historia
Sursă foto: Historia

Construcția „limba română” o va înlocui pe cea a „limbii moldovenești” în cadrul legislației Republicii Moldova, obținând astfel titlul de „limbă oficială”, „limbă de stat” și „limbă maternă”. Proiectul legislativ a fost supus la vot, joi, în cadrul celei de-a doua lecturi, în Parlamentul de la Chișinău.

Parlamentul de la Chişinău a oferit validare Legii ce vizează introducerea expresiei „limba română” în toată legislaţia, ceea ce include și Constituţia. Dezvoltarea documentului a fost realizată de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, ca ulterior să fie votat în lectura secundară, cu un număr de 58 de voturi.

Comuniștii, împotriva proiectului

Încă o dată, parlamentarii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) s-au revoltat și au creat agitație în plenul Parlamentului, insistând, de altfel, pe aşa-zisa „limbă moldovenească”. În ciuda acestui lucru, votul deputaţilor PAS a fost aprobat și urmat de aplauze asurzitoare.

În același timp în care votul avea loc în interiorul Parlamentului, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au avut reacții de protest folosindu-se de pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran” sau „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”.

Academia de Științe a Moldovei este de acord cu inițiativa inițiatorilor din PAS. Într-o adresare făcută în mod public, mediul academic precizează că o asemenea decizie ar putea opri circulația „infinitelor discuții inutile” ce privesc limba vorbită în Republica Moldova: „AȘM s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea acestui adevăr științific despre limba română. În cadrul Academiei de Științe au fost organizate diverse manifestări, inclusiv tradiționalele lecturi academice anuale cu prilejul Sărbătorii Naționale «Limba noastră cea română» în ziua de 31 august. Poziția AȘM cu referire la limba română rămâne irevocabilă”, este precizat în adresarea AȘM, conform dw.com.

Istoricul legii

Deputaţii PAS au consemnat la început în Parlamentul de la Chișinău un proiect care presupunea faptul că în legile Republicii Moldova, chiar și în Constituţie, sintagma „limba moldovenească” va fi subtituită cu „limba română”.

În Declaraţia de Independenţă adoptată în anul 1991, era prevăzut faptul că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea era reprezentată de agrarieni şi socialişti, a hotărât că limba de stat poartă numele de limbă moldovenească. Însă, pe data de 5 decembrie 2013, în cadrul Curții Constituţionale de la Chișinău, s-a hotărât ca textul Declaraţiei de Independenţă din 1991 are întâietate față de prevederile Constituţiei din 1994, potrivit b1tv.ro.

În acest fel, proiectul de lege depus de PAS și votat astăzi, 16 martie 2023, de Parlament în cadrul celei de-a doua citiri, a avut rolul de a pune în funcțiune decizia din 2013 a Curţii Constituţionale.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.