Infofinanciar > Info > Se vor tăia subvențiile. Petre Daea, amenințare la adresa agricultorilor români
Info

Se vor tăia subvențiile. Petre Daea, amenințare la adresa agricultorilor români

Petre Daea. Sursă foto: realitatea.net
Sursă foto: realitatea.net

Mulți fermieri din România beneficiază de anumite subvenții de la stat, care sunt oferite pentru a putea crește nivelul de producție internă și cu scopul de a susține agricultorii în anumite momente mai grele din punct de vedere financiar. Pentru a putea obține aceste subvenții, oamenii trebuie să respecte anumite condiții și să se asigure de calitatea produselor pe care le cultivă.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a amenințat fermierii români cu eliminarea acestor subvenții, în urma desfășurării unei anchete care a rezultat anumite nereguli realizate de agricultori. Nerespectarea condițiilor de siguranță în cazul producției alimentelor poate pune grav în pericol sănătatea consumatorului. În plus, conform ministrului, fermierii care nu respectă prevederile legale ar putea suferi pierderea subvenției de la stat.

Vor fi tăiate subvențiile agricultorilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că subvențiile agricultorilor ar putea avea de suferit. Acest lucru se manifestă în contextul în care o anchetă a autorităților a scos la iveală faptul că au fost oferite spre vânzare legume stropite cu substanțe toxice, care prezintă o concentrație de opt ori mai mare față de limita admisă. Oficialul a semnalat că legumicultorii care folosesc aceste metode, vor urma să nu mai beneficieze de subvențiile oferite de stat.

Conform ministrului, beneficiarii ajutoarelor financiare, obținute prin programele naționale destinate cultivării legumelor în sere și solarii, vor fi monitorizați de autorități. Aceste controale periodice au ca scop oprirea din ajungerea pe piață a produselor neconforme, care prezintă o cantitate periculoasă de substanțe chimice. „În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului.” a declarat ministrul Agriculturii.

Ministrul a explicat că aceste chimicale au scopul de a crește rapiditatea producției și a accelera procesele biologice. „Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a semnalat Petre Daea.

Substanțe chimice din Turcia

Mai multe percheziții realizate în județele Buzău și Ilfov de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, au scos la iveală cazul unui bărbat care transporta sute de recipiente care conțineau substanțe chimice, cu proveniență din Turcia. Potrivit anchetei, acele substanțe au fost procurate deoarece conțin o concentrație mai mare față de limita admisă în UE. Cei doi suspecți care se ocupau cu agricultura, în scopul de a forța creșterea legumelor, creșteau gradual concentrația acelor substanțe toxice. Tot acest proces aducea câștiguri mai mari, legumele fiind gata într-o perioadă în care prețurile sunt ridicate. Aceste legume toxice erau vândute către hipermarketuri, ajungând la raft cu eticheta produselor BIO.

„Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a mai spus ministrul Agriculturii. Controalele în acest sens trebuiau să înceapă de la data de 1 iunie, însă acțiunile au fost decalate cu două săptămâni din cauza noilor descoperiri cu privire la substanțele toxice, anunță Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, conform Realitatea.net .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.