Infofinanciar > Info > Se scumpesc asigurările auto obligatorii. Asigurătorii au introdus noi criterii de calculare a prețului pentru RCA
Info

Se scumpesc asigurările auto obligatorii. Asigurătorii au introdus noi criterii de calculare a prețului pentru RCA

asigurari rca, Sursa foto: gazeta de cluj
FOTO: gazeta de Cluj

Firmele de asigurări auto au anunțat noi reguli în privința polițelor obligatorii RCA. Asiguratorul la ve cere clienților informații suplimentare, prin urmare asigurptorul va solicita șoferilor informații despre data fabricației autovehicului, prima înmatriculare a autoturismului, kilometrajul și data obținerii permisului auto.

Totodată, localitatea în care circulă autoturismul va cântări enorm în stabilirea prețului asigurărilor obligatorii, altfel spus riscul de accident este mai mare într-un oraș mare și aglomerat.

Noi criterii pentru stabilirea polițelor RCA

Un alt factor care influențează tariful polițelor RCA ține de vechimea autoturismului, cu cât mașina este mai veche cu atât există posibilitatea apariții unei defecțiuni tehnice care să provoace un incident rutier, prin urmare și polița va fi mai scumpă, situație valabilă și în cazul persoanelor care conducătorul auto sau mașina au mai trecut prin accidente rutiere.

Numărul de kilometri este la fel de important, în accepțiunea companiilor de asigurări, dacă autovehiculu are un număr mare de kilometri înseamnă că șoferul ciculă mai mult fapt ce crește riscul de a produce un accident.

Trebuie menționat faptul că aceste date sunt solicitate doar de compania care oferă cel mai preț din piață. Un alt aspect care meriă precizat ține de faptul că unele firme de asigurare aleg să renunțe la contractele pe care le-au încheiat cu societățile de intermediere.

Pe fondul falimentelor City Insurance respectiv Euroins, prețul polițelor obligatorii RCA au suferit fluctuații semnificative. Pentru a elimina creșterea tarifelor, autoritățile au hotărât plafonarea prețurilor la nivelul celor din martie 2023. Însă, chiar și în aceste condiții, pe aproape o treime din segmente au fost raportate creșteri.

Prețul polițelor RCA variază în funcție de incidele Bonus-Malus

Polița RCA se calculează în funcție de orașul de domiciliu, etatea șoferului și capacitatea cilindrică a mașinii. Totodată, prețul pe care îl plătește un șofer mai depinde și de încadrarea într-o clasă a sistemului de bonificație Bonus-Malus, care pornește de la clasa B/M B8, cea mai mare de altfel. Coeficientul aplicat asupra primei de asigurare este de 50%, în timp ce penmtriu aceeași clasă se poate aplica o penalizare de 80%.

Potrivit datelor din piață, dintre cele 35 de categorii de vârstă și motorizare, 13 au înregistrat creșteri, în timp ce restul de 22 de categorii au înregistrat scăderi ale celui mai mic preț existent pe piață. Datele fac referire la cel mai bun preț la care s-a comercializat RCA în lunile februarie și martie.

La ora actuală, cel mai mic preț pentru polițele RCA este de 900 de lei pentru clasa 0 Bonus Malus. Cea mai scumpă asigurare este plătită de șoferii sub 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2,5 litri, potrivit România TV.