Infofinanciar > Info > Se scoate cumulul pensie-salariu. Oficialii iau măsuri pentru reducerea cheltuielilor
Info

Se scoate cumulul pensie-salariu. Oficialii iau măsuri pentru reducerea cheltuielilor

Guvern sursa foto jurnalul.ro
sursa foto jurnalul.ro

Actualul deficit bugetar al țării aduce mari probleme la nivelul economiei. Oficialii încearcă să ia măsuri pentru a rectifica și a scădea acest deficit, în scopul de a aduce pe linia de plutire sistemul financiar al României. Aceste implementări care au ca scop reglarea deficitului sunt diverse. În această perioadă, conducerea țării a venit cu diferite acțiuni pentru a duce țara la prosperitate din punct de vedere economic.

Au fost propuse măsuri pentru a reduce cheltuielile statului și cu scopul de a crește sumele care ajung la stat. Astfel, s-a vorbit de tăierea salariilor bugetarilor și înghețarea angajărilor la stat. De asemenea, statul a propus mărirea taxelor și impozitelor pentru a susține scopul principal de revenire a bugetului țării. Un alt principiu stipulat este problema reformei pensiilor.

Cumulul pensie-salariu

În cadrul ședinței de coaliție, premierul Nicolae Ciucă a cerut participanților politici, ca aceste măsuri care au ca scop reglarea deficitului bugetar să nu includă tăieri salariale, pentru a nu afecta cetățenii, conform unei surse interne. O altă prevedere este interzicerea cumulului salariu-pensie. Astfel, în cadrul ședinței, UDMR s-a opus acestei decizii, motivând acest lucru prin faptul că măsura care prevede interzicerea cumulului pensie-salariu, nu va trece de decizia Curții Constituționale.

Guvernul pregătește măsuri dure pentru a soluționa gaura din bugetul de stat, care la acest moment este de 20 de miliarde de lei. Astfel, în cadrul coaliției s-a decis stoparea angajărilor la stat și reducerea cu cel puțin 10% a cheltuielilor de bunuri și servicii. În această direcție, se așteaptă din partea miniștrilor, inclusiv liberalii și UDMR, planul care prezintă modalitatea prin care vor fi reduse cheltuielile la toate nivelurile politice. Premierul Nicolae Ciucă a cerut o reducere de 6% a acestor sume folosite de politicieni din bugetul de stat.

Premierul a cerut ca în cadrul ședinței să se oprească orice acțiune care are în vedere efectuarea de reduceri sau creșteri salariale înainte de noua lege a salarizării, pentru a diminua costurile bugetare. În plus, s-a luat decizia de a se stopa angajările la stat și să se reducă cu 10% cheltuielile pentru bunuri și servicii. Coaliția a ajuns la concluzia conform căreia, din cauza unor probleme constituționale, interzicerea cumulării pensiilor și a salariilor nu se poate face printr-o ordonanță de urgență. Membrii grupului au fost de acord că reforma trebuie să fie adoptată prin lege.

Economisirea banilor statului

Măsurile impuse de Guvern au ca scop economia resurselor financiare și folosirea cu precauție a banilor care formează bugetul de stat. „Măsurile acestea care se impun, folosirea chibzuită a banilor așa cum și-a fixat ca și obiectiv guvernul Ciucă, este un lucru pe care nimeni nu îl poate aprecia ca fiind unul rău. Dar, Ministerul de Finanțe, cunoscând execuția bugetului și știind dacă aceste măsuri fac parte din categoria acelora care se cheamă folosirea chibzuită a banilor, probabil că vor veni cu aceste propuneri de măsuri”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Marcel Boloș a semnalat că această reformă a reducerii cheltuielilor nu poate fi făcută fără înghețarea salariilor și a angajărilor la stat. „Eu am vorbit prin prisma reformei pe care o avem de dus la bun sfârșit, pentru Planul Național de Redresare și Reziliență și de felul în care această reformă cu termen până la sfârșitul anului ar trebui să fie pusă în aplicare. Nu cunosc ce se ascunde în spatele acestor măsuri. Cel mai bine cunoaște Ministerul de Finanțe”, a explicat ministrul, conform Antena 3 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.