Infofinanciar > Info > Se schimbă talonul de pensie! Noile modificări vin în ajutorul seniorilor
Info

Se schimbă talonul de pensie! Noile modificări vin în ajutorul seniorilor

pensii talon de pensie impact.ro
sursa foto:impact.ro

Sistemul de pensii din România are multe defecte care fac viața dificilă pentru persoanele în vârstă. În primul rând, pensiile din România sunt incredibil de mici în raport cu costul vieții actuale, ceea ce face imposibil pentru pensionari să plătească mâncarea scumpă, electricitatea și asistența medicală.

Chiar dacă au făcut contribuții mari la stat pe o perioadă îndelungată de timp în timp ce lucrau, mulți pensionari nu se pot bucura de o bătrânețe fără griji. Îngrijorări privind pensionarea pot apărea pentru cei a căror reședință nu corespunde cu adresa de pe cuponul de pensie. Buletinul de pensie este trimis prin poștă la adresa de domiciliu în fiecare lună, dar, deoarece mulți vârstnici au alte adrese, există ocazional îngrijorarea că nu va fi nimeni disponibil pentru a ridica pensia pentru vârstnici la locația de pe cartea de identitate, seniorii putând astfel să rămână fără pensie.

Pensionarii își vor putea ridica pensia mai ușor

Situația beneficiarilor ar urma să fie simplificată de un proiect de lege pe care președintele l-a promulgat și care ar face mai simplu pentru pensionari să-și ridice pensiile. Ca urmare, oficialii au declarat că pensiile militare ar putea fi furnizate online sau prin e-mail, prin intermediul instituțiilor de pensii sectoriale. Propunerea legislativă, care va fi publicată în Monitorul Oficial, le-ar acorda militarilor posibilitatea de a-și obține extrasele de pensie din orice locație, nu doar din cea înscrisă pe cartea de identitate.  Acest lucru va duce la modificarea statutului 223/2015, cel care reglementează pensiile militare de stat.

S-a decis ca și pensionarii militari să poată primi talonul de pensie la domiciliu, pe lângă pensionarii din sistemul public de pensii, așa cum permite acum Legea pensiilor 263/2010, pentru a uniformiza și facilita livrarea cupoanelor de pensie către pensionarii din întreaga țară.

Potrivit Codului civil, Legea 287/2009, „domiciliul unei persoane fizice, în scopul exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este cel în care aceasta declară că își are reședința principală”, în timp ce „reședința unei persoane fizice este cea în care își are reședința secundară.”

Pensionarii militari pot obține talonul și online

În plus, așa cum se menționează în această măsură, pensionarii militari vor avea posibilitatea de a solicita ca talonul de pensie să le fie furnizat în format electronic, pentru a fi în pas cu tehnologia contemporană. Va fi posibilă furnizarea talonului de pensie „prin e-mail sau în contul online deschis pe portalul fiecărei case sectoriale”, în cazul în care pensia se primește într-un cont curent sau pe card.

Buletinul de pensie electronic are aceleași implicații legale ca și cel pe suport de hârtie care v-a fost înmânat la domiciliu sau la reședință. Potrivit România TV, și întreprinderile publice sunt obligate să accepte extrasul de pensie electronic „ca document valabil în relațiile cu toate instituțiile și autoritățile publice” și nu au voie să limiteze furnizarea de informații sau servicii la prezentarea unui cupon de pensie pe suport de hârtie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.