Infofinanciar > Info > Se schimbă legea privind vânzarea mașinilor second hand! Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care fac asta
Info

Se schimbă legea privind vânzarea mașinilor second hand! Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care fac asta

Mașini vândute de ANAF
FOTO:PLAYTECH.RO

Deputații au în vedere înființarea unui registru electronic prin care  istoricul autoturismelor înmatriculate în România ar urma să apară în baza de date a RAR( Registrul Auto Român).

Inițiativa legislativă a primit votul favorabil al Senatului și, potrivit parcursului legislativ, va ajunge în Camera Deputaților, unde proiectul va fi dezbătut. Printre altele, prevederile legale ale actului normativ stipulează interzicerea modificării kilometrajului și înregistrarea intervențiilor în service pentru repararea avariilor grave la sistemul de frânare sau structura de rezistență a autoturismelor.

Vânzarea mașinilor second hand trece la un alt nivel

În aceste condiții, „piața vânzării mașinilor second hand” va fi schimbată definitiv”, este de părere Ion Iordăchescu, șeful Comisariatului regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere la Camera Inferioară a Parlamentului, registrul privind istoricul autoturismelor înmatriculate sau înregistrate în România va fi administrat de Registrul Auto Român (RAR), iar atelierele auto vor fi obligate să transmită valorile odometrului, informații despre reparațiile sau înlocuirea acestuia precum și numărul de kilometri înainte și după intervenția asupra odometrului.

Mecanicii sau proprietarii de autoturisme care aleg să modifice kilometrajul vehiculelor vor da socoteală în fața legii, această intervenție va fi considerată infracțiune și aduce după sine pedepse cu închisoarea până la un an, la fel va fi sancționată și punerea în circulație a autovehiculelor care au kilometrajul defect sau odometrul modificat.

Totodată, prin proiectul de lege se va sancționa „ modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune ori inacţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul”.

S-a terminat cu mașinile care au kilometrajul dat înapoi

În situația în care kilometrajul nu funcționează, proprietarul are obligația de a-l înlocui imediat la un service autorizat. De asemenea, mașinile care au fost rechemate de producător vor fi trecute în evidențele noului registru electronic, potrivit news.ro.

Toate datele despre vehicule vor fi transmise Registrului Auto Român prin intermediul aplicației informatice. Proprietarii care își scot la vânzare autoturismele vor fi obligați să prezinte viitorului cumpărător certificatul emis de RAR în care este precizat numărul de kilometrii sau eventualele incidente rutiere care au afectat mecanismul de direcție, instalația de frânare sau structura de rezistență a mașinii.

„Acest proiect de lege va schimba definitiv piaţa vânzării maşinilor second hand. Proiectul prevede ca persoanele care vor să vândă o maşina second hand vor fi nevoite să prezinte şi istoricul vehiculului, printr-un certificat emis de Registrul Auto Român (cu numărul total de kilometri parcurşi sau implicarea în accidente).Este o iniţiativă care a fost discutată inclusiv la nivelul central ANPC şi pe care o susţin”, a comentat pe Facebook, Ion Iordăchescu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.