Infofinanciar > Info > Ne așteaptă noi scumpiri din 15 martie! Anunțul ANPC
Info

Ne așteaptă noi scumpiri din 15 martie! Anunțul ANPC

Bani
Sursă foto: The Student

În următoarele două zile, restaurantele, fast-food-urile și cantinele vor trebui să includă în meniurile lor toate ingredientele și informațiile nutriționale, conform noilor reglementări. Această măsură a întâmpinat rezistență din partea proprietarilor de restaurante, care susțin că va duce la creșterea costurilor de elaborare a meniului, care vor fi în cele din urmă transferate clienților.

Deși inițial noile reguli urmau să intre în vigoare în decembrie 2022, ele au fost devansate până în această lună. Proprietarii de restaurante care nu se conformează vor primi avertismente înainte de a fi amendați.

Ordinul ANPC vine în ajutorul consumatorilor

„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică.

În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au comunicat reprezentanții ANPC.

Ce presupune măsura

Actul administrativ prezintă cerințele impuse restaurantelor și unităților de alimentație publică de a furniza liste complete de meniuri și informații nutriționale pentru comenzile online. Aceste detalii trebuie să fie disponibile pe site-urile web ale operatorilor pentru a se asigura că clienții au la dispoziție informații exacte despre preparatele pe care le comandă.

„Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate”, a transmis ANPC.

Autoritatea  Națională pentru Protecția Consumatorilor, a transmis în decembrie 2022 că vor fi create ghiduri practice pentru fiecare tip de meniu. Mai mult, aceștia spuneau că un grup de lucru format din experți ANPC și reprezentanți ai asociațiilor HoReCa va avea întâlniri periodice pentru a elabora aceste orientări. Orientările vor ajuta operatorii economici să se asigure că informațiile pe care le adaugă în listele de meniuri, așa cum prevede actul administrativ, sunt uniforme, profesionale și clare până la termenul limită.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.