Infofinanciar > Info > Se schimbă legea privind obținerea permisului auto în România. MAI a venit cu noile propuneri
Info

Se schimbă legea privind obținerea permisului auto în România. MAI a venit cu noile propuneri

inmatriculari-auto, sursa foto economedia
sursa foto economedia

Înmatricularea unei mașini este un proces îndelungat care poate răpi uneori fericirea achiziționării unei mașini. Mai ales în cazul Bucureștiului, cozile sunt foarte lungi, iar aglomerația este aproape pe tot timpul zilei.

O nouă propunere vine în ajutorul oamenilor. Această implementare prevede libertatea de a desfășura operațiunile de înmatriculare a mașinilor sau obținerea permisului auto de conducere în mai multe orașe ale unui județ.

MAI a pus în dezbatere un nou proiect

Oficialii ar putea decide deschiderea, într-un județ, a cel mult doua puncte de lucru ale serviciului public pentru permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor în localități diferite de cea în care acesta își are sediul, potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere în cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

MAI pus în dezbatere un proiect de HG, prin care este vizată schimbarea modului de organizare și funcționare a punctelor de lucru ale serviciului public. Acest lucru are ca scop îmbunătățirea relației dintre serviciile publice comunitare și beneficiarii, respectiv facilitatea accesului cetățenilor la serviciile pentru înmatriculare a vehiculelor și obținerea permisului de conducere.

Mai exact, potrivit proiectului, prefecții vor putea stabili, prin ordin, organizarea a cel mult două puncte de lucru ale serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor în localități diferite de cea în care acesta își are sediul (municipiul de reședință). O viitoare hotărâre va stabili și programul pe care îl vor avea aceste puncte de lucru ale serviciului public. Vor fi obligați să aibă un program săptămânal, pe parcursul a cel puțin două zile lucrătoare.

În realitate, programul acestor puncte de lucru va fi stabilit în funcție de personalul existent la nivelul serviciului public și a numărului de solicitări venite din partea cetățenilor.

Ce activități vor desfășura aceste noi puncte de lucru?

În cadrul punctelor de lucru ale serviciului de permise auto și înmatriculare a mașinilor, se vor desfășura activități diverse precum preluarea documentelor necesare înmatriculării vehiculelor, respectiv emiterii permiselor de conducere sau programarea pentru susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. De asemenea, se va realiza înscrierea în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, a datelor de identificare ale unui vehicul și ale proprietarului acestuia, dar și informații legate de permisul auto (de identificare, legate de categoriile de vehicule pentru care există drept de conducere etc.). Aceste centre vor eliberare autorizații de circulație provizorii, a plăcuțelor cu numere de înmatriculare provizorii, a dovezilor înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare sau ale permiselor de conducere.

Instituția interesată de luarea unei astfel de decizii, va trebui să transmită o propunere motivată Direcției generale permise de conducere și înmatriculări, care o va evalua din punctul de vedere al posibilității de asigurare a tehnicii de calcul, precum și al implicațiilor asupra gestionării resurselor umane.

Oamenii interesați să-și înmatriculeze mașina sau să obțină permisul de conducere, dar care nu locuiesc în municipiul de reședință al județului, nu vor mai fi nevoiți să străbată distanțe mari, ceea ce va însemna reducerea timpului pierdut pe drumuri și a cheltuielilor generate de deplasările repetate.

În 2021, s-a stabilit deschiderea a 26 de sedii secundare ale serviciilor județene de înmatriculări, în mai multe orașe din țara noastră, pe lângă sediile principale din municipiile reședință de județ. Totuși, pentru a putea fi aplicat, proiectul de HG trebui adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, conform Avocatnet.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.