Infofinanciar > Info > S-a modificat Codul Rutier! Schimbările vizează obținerea permiselor de conducere
Info

S-a modificat Codul Rutier! Schimbările vizează obținerea permiselor de conducere

Permis de conducere
Sursa foto IMPACT.ro

Legea care reglementează circulația pe drumurile publice a fost actualizată și modificată în ceea ce privește obținerea permisului de conducere începând cu 2 martie 2023.

Examinatorii trebuie să înregistreze probele audio-video și practice pentru obținerea permiselor de conducere pentru categoriile A1, A2 și A, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 11/2023 pentru revizuirea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Ce schimbări au fost aduse

„În Legea nr. 385/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se menționează că prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare inițială, denumit în continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat de legislația în vigoare sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI.”, a informat Prefectura Gorj, potrivit România TV. 

Se schimbă vârsta de obținere a permisului auto

Mai mult, au fost aduse schimbări și în ceea ce privește vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere pentru vehiculele din categoria D și DE.

„Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D și DE se eliberează de la vârsta de 21 ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului autorității din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI”, a transmis Prefectura Gorj.

Autoritățile vor introduce codul național pentru a valida valabilitatea categoriei atunci când un candidat care a împlinit vârsta de 18 sau 21 de ani se prezintă pentru înregistrarea dosarului de examinare pentru categoriile de permise de conducere C și CE, respectiv D și DE. După promovarea examenelor pentru obținerea permisului de conducere pentru una dintre categoriile menționate mai sus, titularul va primi un permis cu codul național, care îi va permite să conducă un vehicul din categoria respectivă pe drumurile publice numai pe teritoriul României, sub observația unui instructor auto atestat sau a unui examinator din partea autorității competente, în timpul cursului practic sau al probelor practice pentru obținerea permisului.

După dobândirea CPI, posesorul se poate prezenta la biroul de serviciu pentru a solicita un permis de conducere fără cod național, prezentând documentul întocmit special în acest scop de către Autoritatea Rutieră Română.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.