Infofinanciar > Info > Se reglementează serviciile bancare de call-center! Instituțiile financiare nu vor mai avea dreptul să apeleze clienții seara
Info

Se reglementează serviciile bancare de call-center! Instituțiile financiare nu vor mai avea dreptul să apeleze clienții seara

Call Center, Sursa foto: Tellur Voice call center
Sursa foto: Tellur Voice

Începând de vinerea viitoare, interdicția de a mai contacta telefonic clienții după ora 20.00 va fi extinsă și pentru bănci, dar și celelalte entități din sistemul bancar. Acest lucru se întâmpla ca urmare a modificărilor din ultima perioada aplicate legislației de acordare a creditelor ipotecare. 

O astfel de limitare era deja aplicabilă la noi în țară, însă aceasta viza în acel moment, doar recuperatorii de creanțe. 

Săptămâna aceasta, Legea 134/2023 a revizuit regulamentul creditelor ipotecare (OUG 52/2016), iar una dintre clauzele acesteia interzice în totalitate contactarea debitorilor între orele 20.00 și 9.00. 

Din acest moment sunt vizate și băncile 

Modificările au fost aduse la articolul 60 litera j) din ordonanță, care anterior interzicea „comunicarea entității de recuperare a creanțelor cu consumatorul între orele 20.00 și 9.00”. În esență, aceasta interzicea companiilor, altele decât recuperatorii de creanțe, să contacteze clienții; până acum, băncile nu fuseseră vizate de această lege. 

Restricția a fost efectiv extinsă la toate entitățile vizate de aplicarea OUG nr. 52/2016, inclusiv băncile și creditorii nefinanciari, intermediarii de credite, entitățile de recuperare a creanțelor și furnizorii de servicii auxiliare, prin Legea nr. 134/2023, care stabilește doar că este interzisă „comunicarea cu consumatorul între orele 20.00 și 9.00 ”. 

Încă din 2016, recuperatorii de datorii aveau o serie de interdicții când venea vorba de contactarea cetățenilor și comunicarea cu aceștia. Încălcarea acestor reguli poate fi sancționată, din momentul în care regulile au fost introduse, cu amenzi de până la 100.000 de lei la sesizarea cetățenilor sau din oficiu. 

Legea se schimbă și pentru acordarea creditelor 

Legea mai prevede schimbarea modului de raportare, în cazul creditelor  în valută, a cursului de schimb. Se va lua în considerare cursul de schimb anunțat de Banca Națională a României (BNR), care era în vigoare la data semnării contractului. Acesta nu este cursul de schimb comunicat în ziua semnării contractului, deoarece acesta este declarat la ora 13:00 și este valabil pentru ziua următoare, ci este cursul de schimb comunicat de BNR în ziua semnării contractului. 

Cu toate acestea, dacă fișa informativă standardizată europeană este modificată înainte de semnarea contractului, creditorii vor avea dreptul de a revoca oferta făcută unui client. De exemplu, dacă veniturile solicitantului scad sau dacă acesta obține mai multe credite în perioada respectivă, potrivit avocatnet.ro.

Noile reglementări sunt menite să îi protejeze pe cei care au făcut acest lucru sau care doresc să împrumute bani de la o bancă pentru a achiziționa bunuri imobiliare. Pentru a-i informa mai bine pe clienții băncilor cu privire la evoluția ratelor dobânzilor și la opțiunile pe care le au, sunt prevăzute o serie de legi.