Infofinanciar > Info > Economia României crește pe spatele firmelor străine? Bogdan Chirițoiu: „Datoria noastră este să avem un climat de investiţie atractiv”
Info

Economia României crește pe spatele firmelor străine? Bogdan Chirițoiu: „Datoria noastră este să avem un climat de investiţie atractiv”

economie romania (sursă foto: dailybusiness.ro)
sură foto: dailybusiness.ro)

Sancțiunile aplicate anul trecut de către Consiliul Concurenței se ridică la valoarea de 40 de milioane de euro. Din acești bani, beneficiile pentru români au fost de aproximativ 100 de milioane de euro pentru activitatea de anul trecut, conform președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Sancțiunile de anul trecut au vizat în special firmele străine, pentru că acelea sunt cele mai mari și cele care sunt în atenția Consiliului Concurenței. Impactul acestora în economia românească este unul imens.

Firmele străine, punct de sprijin al economiei românești

„Natura business-ului românesc este că firmele mari sunt în general străine. Deci, de asta în general amenzile noastre mari merg la firme străine, nu pentru că avem ceva cu firmele străine. Ele sunt, evident, binevenite să investească în România şi datoria noastră, a tuturor, este să avem un climat de investiţie atractiv, dar pentru că în general firmele mari sunt investigate de noi şi sancţionate de noi şi firmele mari sunt în general străine, de asta amenzile noastre merg mai degrabă la firme străine decât la firme româneşti”, a explicat şeful autorităţii de concurenţă”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

Oficialul instituției a transmis, de asemenea, că aceste investigații sunt extrem de importante pentru economia românească, totuși, trebuie menționat faptul că cel mai mare impact vine din zona ajutorului de stat. El a spus că încearcă să finalizeze absorbția fondurilor din bugetul anterior și că este necesar să se înceapă o nouă perspectivă bugetară.  Bogdan Chirițoiu a spus că încă se lucrează la formarea regulilor, „ încă nu am început absorbția fondurilor sau în mică măsură s-a început, dar avem multe fonduri pe instrumentele noi ale Uniunii care sunt legate de criza COVID, acum de criza din Ucraina. Aici vorbim în special de PNRR, care mi se pare un instrument foarte bun. E început. Şi pentru Comisia Europeană e un început şi trebuie să se rodeze mecanismele şi la ei. Şi pentru noi este un mecanism nou şi trebuie să ne rodăm”.

Face față România sumelor din PNRR?

Referitor la Planul Național de Redresare și Reziliență, sumele încasate sunt mult prea mari comparativ cu fondurile de coeziune. Anul trecut au fost aprobate 30 de miliarde de euro.

„S-au aprobat schemele a 30 de milioane de euro, de două ori şi jumătate mai mult decât în anul anterior. Deci, asta e zona noastră prioritară şi în zona unde avem cel mai mare impact economic. Am făcut şi o serie de recomandări pentru Guvern, bazându-ne pe experienţă anterioară privind modul cum organizăm gestionarea fondurilor europene. Deci, acum este ideea de a ne muta dinspre granturi mai mult spre instrumente financiare. E încă o dezbatere în interiorul administraţiei româneşti. Ne-am obişnuit, acum ne-am chinuit cu granturile”, a transmis președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a spus că licitațiile au reprezentat, o bună perioadă de timp, un punct extrem de important, și că așa vor fi și în continuare. Curând va fi încheiată o investigație printr-o licitație de IT a Ministerului de Interne.

„Am anunţat ieri că am deschis o investigaţie privind licitaţii la CNAIR pentru reparaţii de drumuri. În acelaşi timp, avem şi cazuistică, economia se schimbă şi cazurile noastre se extind spre alte zone. Vom termina în curând un caz, să îi spunem tradiţional, legat de electrocasnice, de comercializarea produselor Samsung. Avem, iarăşi, în derulare investigaţii pe zona de servicii digitale. Astea le vom anunţa în curând, pentru că sunt inspecţii la care colaborăm cu alte state membre, să facem inspecţii în alte state membre – Olanda şi altele – şi atunci durează ceva mai mult. Deci, de îndată ce finalizăm formalităţile cu partenerii din celelalte state, o să facem anunţul”, a continuat Chirițoiu, conform agerpres.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.