Infofinanciar > Lumea la zi > Se prevestește nou conflict global? Emmanuel Macron își caută aliați în insulele Pacificului de Sud
Lumea la zi

Se prevestește nou conflict global? Emmanuel Macron își caută aliați în insulele Pacificului de Sud

Emmanuel Macron - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat joi „noul imperialism” în Indo-Pacific, în timp ce a promis că Franța își va spori prezența în regiune pentru a apăra suveranitatea statelor mai mici.

Emmanuel Macron se află într-o vizită de cinci zile în Pacificul de Sud, cu escale în teritoriul francez Noua Caledonie, Papua Noua Guinee și în arhipelagul Vanuatu.

Franța se aliază cu țările din Pacific

Macron s-a abținut însă să numească țările pe care le-a acuzat de „nou imperialism” într-o regiune în care China duce o politică externă din ce în ce mai ofensivă, iar SUA își intensifică de asemenea prezența. Președintele francez a denunțat „pescuitul ilegal” în apele maritime, exploatarea mineralelor rare și împrumuturile exorbitante oferite statelor mai mici.

Acesta a declarat într-un discurs în Vanuatu: „În Indo-Pacific, și în special în Oceania, apare un nou imperialism și o logică de putere care amenință suveranitatea mai multor state, cele mai mici, adesea cele mai fragile”.

Aceasta este prima vizită efectuată de un președinte francez de la turneul lui Charles de Gaulle în regiune în 1966 și este menită să marcheze „reimplicarea” Franței în Indo-Pacific, care a fost supărată de excluderea Franței din alianța AUKUS( alianța Australiei, Angliei și a Statelor Unite) în 2021. Franța are ambiția de a sta „umăr la umăr” cu țările din Pacific pentru a susține „independența și suveranitatea lor”, a declarat Macron.

Acesta a mai menționat și că:”Ordinea globală este complet perturbată de dorința noilor puteri mondiale de a pune în pericol ordinea mondială și de a invada alte țări, cum ar fi Rusia care invadează Ucraina. Alte mari puteri regionale vă testează, ne testează cu privire la suveranitatea noastră maritimă”. Franța are mai multe teritorii în Oceanul Pacific, printre care Noua Caledonie, Polinezia Franceză și insulele Wallis și Futuna.

Legăturile strânse duc la dezvoltare

Macron a declarat că i se pare legitim să facă astfel de avertismente, având în vedere legăturile coloniale ale Franței cu regiunea. Acesta a subliniat că: „Suntem moștenitorii acestui trecut”.

Vanuatu a fost un „condominiu” franco-britanic până când a obținut independența în 1980. Președintele francez și-a ținut discursul și în franceză și engleză, două dintre limbile oficiale ale națiunii.

Macron a anunțat și noi investiții în dezvoltare, deschiderea unui birou pentru agenția de dezvoltare a Franței și o cooperare sporită în domeniul supravegherii maritime. Însă, investițiile franceze în regiune sunt eclipsate de cele ale Australiei, care a cheltuit anul trecut 74 de milioane de euro pentru Vanuatu, față de 8 milioane de euro pentru Franța, conform sursei politico.eu.