Infofinanciar > Info > Se oferă un ,,Mic dejun sănătos” pentru elevi! Ce presupune legea votată astăzi de Senat
Info

Se oferă un ,,Mic dejun sănătos” pentru elevi! Ce presupune legea votată astăzi de Senat

elevi sursa foto Revista Femeia
sursa foto Revista Femeia

Multe școli din România nu le oferă elevilor lapte, corn sau măr și nu le asigură nici varianta unui prânz consistent. În acest context, senatorii au votat aproape în unanimitate un proiect numit ,,Mic dejun sănătos”. Actul presupune înlocuirea programelor de lapte și corn cu un pachet bazat pe fructe, produse lactate și de panificație. Această schimbare a fost fundamentată și pe ideea că mulți elevi nu consumă produsele pe care le primesc acum din școli.

Elevii din școlile generale din România urmează să primească o masă mai sănătoasă, pe bază de fructe, lactate și produse de panificație. Cele din urmă trebuie să fie proaspete și să ajungă în pachetele elevilor în maxim 24 de ore, față de cornul pe care îl primesc acum, care are termen de valabilitate o săptămână după ce a fost livrat.

PRO TV a realizat un reportaj în cadrul unei școli unde se desfășoară programul ,,lapte și corn”. O elevă a declarat că laptele îl consumă, dar cornul nu. ,,Laptele îl beau, dar cornul nu, îl dau la porumbei”. De asemenea, eleva a precizat că nu ar fi consumat nici biscuiții, iar o femeie participantă la reportaj a menționat că biscuiții ajung să stea zile bune în coșurile școlilor și se învechesc. „Să le dea mâncare sănătoasă, dar nu cornul ăsta că se aruncă. Eu una îl arunc nu-i dau, laptele e ok.”

Programul ,,Mic dejun sănătos”

Programul care presupune un ,,mic dejun sănătos” a fost votat astăzi în Senatul României. Acesta ar trebui să fie un meniu echilibrat, care să acopere nevoile nutriționale pe care le are un copil. Totuși, realitatea este alta.

Cele două programe, mărul și cornul și laptele, care sunt presupuse proiecte în vigoare, nu sunt aplicate în mai multe unități de învățământ. Spre exemplu, două școli din județul Gorj nu au mai primit nimic din anul 2019.

Ionel Dobre, administrator public Consiliul Județean Gorj: „Pregătim documentația, estimăm că până la sfârșitul lunii o vom posta în SEAP și sperăm să avem și furnizori care să depună oferte.” În acest sens, noul proiect de lege ar trebui să schimbe modul în care se fac achizițiile.

Ce spun inițiatorii legii?

Cătălin Teniță, inițiatorul legii, a precizat că decizia de a implementa proiectul este legată de o singură licitație la nivelul unui județ. „Acum este o achiziţie generală pe toate cele patru produse: laptele, cornul și educaţia legată de nutriţie într-o singură licitaţie la nivelul unui judeţ. Ce spunem noi este să avem licitaţii pe cele patru şi în acelaşi să fie diferenţiate pe grupuri de maxim 20 de comune, mici oraşele”, a precizat Teniță.

Pentru acest nou program, statul ar trebui să aibă un fundament de 140 de milioane de euro, sumă adunată de la Guvern și din fonduri europene. Totodată, pe lângă mere, cornuri și lapte, ar trebui să fie cumpărate și alimente speciale pentru elevii cu intoleranță la gluten sau lactoză.

Proiectul de lege merge spre aprobare la Camera Deputaților, care este for decizional.