Infofinanciar > Info > Se modifică regimul de taxare a rovinietei. Taxa de drum se va calcula în funcție de distanța parcursă și de normele de poluare
Info

Se modifică regimul de taxare a rovinietei. Taxa de drum se va calcula în funcție de distanța parcursă și de normele de poluare

Rovinieta-2022
FOTO: playtech.ro

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, țara noastră și-a asumat, printre altele adoptarea unui nou sistem de taxare în privința tarifelor pentru rovinietă. Un prim proiect va fi prezentat la ministerul Transportului astăzi.

Valoarea taxei pentru rovinietă nu a mai fost modificată din 2010. Autoritățile de la București sunt obligate să aplice o directivă europeană conform căreia taxa de drum se calculează în funcție de noxele produse și de distanța parcursă.

Surse care au participat la discuțiile din cadrul ministerului Transporturilor au declarat pentru portalul adevărul.ro că rovinieta se va calcula în funcție de distanța parcursă, de tonaj și de tipul de carburant folosit.

Tarifele rovinietei sunt aceleași din 2010

Oficialii ministerului precizează că nu poate fi aplicată aceeași taxă și pentru autoturismele electrice sau hibrid care nu poluează mediul înconjurător, chiar dacă parcurg aceeași distanță. Guvernanții trebuie să vină cu o soluție în acest sens până la sfârșitul verii. ”

”Scenariul prezentat astăzi prevede taxări diferite, pe kilometru, deci în funcție de distanță, dar și în funcție de tipul de carburant – benzină, motorină, hibrid, electric sau GPL pentru că nu poți taxa la fel o mașină pe motorină cu una electrică, chiar dacă parcurg aceeași distanță. Repet, este doar un scenariu care a fost prezentat astăzi de consultant.

Nu înseamnă că așa se va aplica. România are obligația de a transpune directiva europeană în legislația națională, așa cum și-a asumat prin PNRR, până la începutul verii din acest an” potrivit adevarul.ro. La nivelul Uniuniii Europene, România are cele mai mici taxe de drum. Acestea nu au mai fost modificate din 2010.

Tarifele rovinietei vor intra în vigoare din 2026

Noile tarife vor intra în vigoare din 2026. Sursa citată de adevărul precizează că taxa rovinietei va diferenția în funcție de norma de poluare a mașinii.

De exemplu, pentru mașinile încadrate în normele Euro 6, proprietarii vor plăti 39 de euro pentru o rovinietă valabilă 12 luni. În momentul de față taxa de drum pentru categoria de autovehicule menționate este de 28 de euro. Prin urmare, în acest caz rovinieta se va scumpi cu 40%. Însă, nu este singura majorare, taxa de drum va crește gradual până în 2035, când va costa 46,5 euro, adică o creștere de aproape 66%.

Pentru autoturismele care au norme de poluare mai mici, șoferii vor fi nevoiți să plătească pentru rovinietă mai mult cu 10-30%. De asemenea, și posesorii vehiculelor de marfă vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru taxa de drum, în funcție de distanța parcursă și norma de poluare a autoutilitarei, potrivit adevarul.ro.

Noua rovinietă se va aplica autoturismelor, autobuzelor, vehiculelor comerciale și vehiculelor grele de marfă ≤ 3,5 t. Cu toate acestea, se pot percepe taxe rutiere (taxă de infrastructură în funcție de distanță) pentru utilizarea podurilor, a tunelurilor și a trecătorilor montane și asupra vehiculelor care fac obiectul Noii Roviniete, în baza dispozițiilor articolului 7 alineatul (4) din Directiva 1999/62/CE, cu modificările ulterioare” se arată în documentul emis de ministerul Transporturilor.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.