Infofinanciar > Info > Se măresc salariile în învățământ? Ce măsuri a luat Guvernul în urma protestelor din România
Info

Se măresc salariile în învățământ? Ce măsuri a luat Guvernul în urma protestelor din România

fanatik.ro
FOTO:fanatik.ro

Dascălii au protestat ieri din cauza salariilor mici din sistemul de învățământ. Partidul Național Liberal a ieșit în spațiul public cu o serie de măsuri compensatorii pentru profesorii care aleg să-și desfășoare activitatea în zonele defavorizate.

Prin urmare, dascălii care vor profesa într-o asemenea instituție școlară vor beneficia de cinci salarii minime drept primă de instalare. PNL va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca anumite prerogative din Legea Educației Naționale să rămână  în forma în care au fost propuse de actualul ministru al Educației, Ligia Deca.

Printre propunerile ministrului actual al Educație se regăsesc următoarele solicitări:

„Personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari.

Învățământul în sistem dual este extins în învățământul postliceal și universitar. Ligia Deca prin propunerile pe care le-a făcut încurajează de asemenea și sectorul privat pentru promovarea activității pedagogice.

”Angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, pot beneficia de facilități. De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat”.

Va fi remunerată și performanța elevilor care obțin rezultate deosebite la învățătură, bugetul alocat burselor va crește considerabil și vor fi mai mulți beneficiari.

”Bugetul pentru burse se triplează și va crește numărul beneficiarilor. Masa caldă” din școli devine „Masa Sănătoasă” și de acest program vor avea partea 1 milion de copii. Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piața muncii.

Mai multă atenție pentru elevii din mediile defavorizate

Măsurile propuse de Ligia Deca îi vizează și pe elevii aflați peste hotare cărora le va asigura posibilitatea de a studia în limba maternă.

”Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română”.

Până la extinderea sistemului de învățământ cu predare în limba română pentru cei aflați în Diaspora, Deca a acordat o atenție sporită copiilor din mediile defavorizate. Aceștia li se vor facilita accesul la sistemul educațional:

”Se introduc zonele prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială. Învățământul dual poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate”.

Spre deosebire de profesorii din România, dascălii din Franța mai ales cei debutanți vor primi lefuri mărite, din luna spemtembrie. salariile vor ajunge și la 2000 de euro. net lunar. În privința profesorilor cu vechime în sistem salariile acestora vor crește cu până șa 292 de euro, potrivit playtech.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.