Info

De la secetă, la inundații! ANM a emis un cod galden de furtuni și averse torențiale pentru perioada următoare

Ploi - sursa foto : zgd.md
Credit imagine: zdg.md

Vremea din România va suferi schimbări drastice în perioada următoare. De la secetă extremă, Hidrologii au emis astăzi o alertă de cod galben de inindații.

Principala cauză, potrivit hodrologilor, este instabilitatea atmosferică cu care România se va confrunta în perioada următoare.

„Întradevăr în această după amiază cât şi în următoarele zile vorbim de instabilitate atmosferică din ce în ce mai accentuată în aproape toată ţara. Până atunci însă mase de aer cald se îndreaptă spre ţara noastră şi vor determina caniculă cu 37-38 de grade, foarte probabil de la mijlocul săptămânii care urmează. Acum masa intensă se regăsește în partea de vest a continentului european şi se deplasează treptat către zona ţării noastre.

Joi vorbim de temperaturi de 35 şi peste 35 de grade, deci val de caniculă în extindere şi în intensificare şi, în consecință, disconfort termic din ce în ce mai accentuat de la mijlocul săptămânii viitoare.

De astăzi până la sfârşitul săptămânii viitoare vom avea ploi mai însemnate cantitativ. Vorbim de instabilitate atmosferică, adică averse torenţiale şi cantități mai importante de apă în mod deosebit în intervale scurte de timp, de intensificări electrice poate chiar şi vijelii şi izolat căderi de grindină”, a spus Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3.

Cod galben de inundații în sud-vestul țării

Hidrologii avertizează că este pericol de inundații pe mai multe cursuri de apă din sud-vestul țării. Avertizarea este valabilă sâmbătă.

Specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor spun că din cauza „precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: bazin amonte S.H. Sadova și afluenți aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj”.