Lumea la zi

Se întrevede un război la orizont? Coreea de Nord lansează din nou rachete balistice 

Coreea de Nord Sursa foto Biziday
Sursa foto: Biziday

Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice, a anunțat armata sud-coreeană. Aceasta este a patra lansare de acest fel într-o săptămână. În același timp, Seulul, Tokyo și Washingtonul intensifică exercițiile militare comune.

Lansarea de la începutul zilei de sâmbătă a avut loc după ce marina militară a Coreei de Sud, a Statelor Unite și a Japoniei a organizat vineri exerciții trilaterale antisubmarin pentru prima dată în ultimii cinci ani. De asemenea, aceste lansări au apărut și pe fondul vizitei vicepreședintelui SUA, Kamala Harris.

Kamala Harris în Coreea de Sud

Harris s-a aflat joi la Seul și a vizitat zona demilitarizată puternic fortificată care împarte peninsula, într-o călătorie care a avut ca scop să sublinieze angajamentul „de fier” al țării sale față de apărarea Coreei de Sud împotriva Nordului.

Armata sud-coreeană a declarat că a „detectat două rachete cu rază scurtă de acțiune între orele 0645 și 0703, lansate din zona Sunan din Pyongyang în Marea de Est”, referindu-se la corpul de apă cunoscut și sub numele de Marea Japoniei, conform The Guardian.

Rachetele „au zburat aproximativ 350 km la o altitudine de 30 km, cu o viteză de Mach 6”, a precizat într-o declarație șeful Statului Major interarme de la Seul, calificând lansările drept „o provocare gravă”.

Rachetele au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei

Tokyo a confirmat, de asemenea, lansarea, spunând că rachetele au aterizat în afara zonelor economice exclusive ale Japoniei.

Toshiro Ino, viceministrul japonez al apărării, a declarat că rachetele „par să fi zburat pe traiectorii neregulate”.

Experții spun că traiectoriile neregulate indică faptul că rachetele sunt capabile să manevreze în zbor, ceea ce le face mai greu de urmărit și interceptat.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a afirmat într-o declarație că ultima lansare „evidențiază impactul destabilizator al programelor ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice ale RPDC”, folosind abrevierea oficială pentru Coreea de Nord.

Coreea de Nord nemulțumită de vizitei lui Harris la Seul

Coreea de Nord a marcat călătoria lui Harris la Seul cu o serie de lansări de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune duminică, miercuri și joi, inclusiv la câteva ore după ce vicepreședintele a plecat din Coreea de Sud.

Washingtonul are aproximativ 28.500 de soldați staționați în Coreea de Sud pentru a ajuta la protejarea acesteia de Nord.

Sub conducerea președintelui Seulului, Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul în luna mai, cele două țări au intensificat exercițiile comune, care insistă că sunt pur defensive.

Chiar înainte de sosirea lui Harris la Seul, Washingtonul a trimis portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan în Coreea de Sud pentru a desfășura un exercițiu naval comun la scară largă.

Astfel de exerciții înfurie Coreea de Nord, care le vede ca pe niște repetiții pentru o invazie.

„Testele balistice cu rază scurtă de acțiune ale Coreei de Nord sunt mai puțin importante decât un test nuclear, dar totuși încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, adăugând că momentul ales a fost „provocator”.

Coreea de Nord „își modernizează rapid armele și profită de o lume divizată de rivalitatea dintre SUA și China și de anexarea de către Rusia a mai multor teritorii ucrainene”, a spus el.

Coreea de Nord pregătește un test nuclear

Oficialii sud-coreeni și americani avertizează de luni de zile că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, se pregătește să efectueze un alt test nuclear.

Miercuri, agenția de spionaj din Sud a declarat că următorul test nuclear al Coreei de Nord ar putea avea loc în intervalul dintre viitorul congres al partidelor din China, care va avea loc la 16 octombrie, și alegerile intermediare din SUA, care vor avea loc la 7 noiembrie.

Coreea de Nord, care se află sub incidența mai multor sancțiuni ale ONU pentru programele sale de înarmare, încearcă de obicei să maximizeze impactul geopolitic al testelor sale printr-o sincronizare atentă.

Regimul izolat a testat arme nucleare de șase ori din 2006 până în prezent, cel mai recent în 2017.