Infofinanciar > Info > Se îndreaptă România spre independența energetică? Virgil Popescu caută investitori în SUA pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă
Info

Se îndreaptă România spre independența energetică? Virgil Popescu caută investitori în SUA pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Virgil Popescu, Sursă foto: euractiv.ro
sursa foto - euractiv.ro

 Ministrul Energiei, Virgil Poepscu, va aborda în cadrul vizitei de lucru din SUA, dezvoltarea programului nuclear civil și întărirea parteneriatului strategic în domeniul energiei, potrivit mediafax. 

Virgil Popescu a dezvăluit că discuția cu reprezentanții companiilor americane și canadiene, care sunt parte a proiectului care prevede construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă, a decurs foarte bine. Întâlnirea a avut loc la Washington

„Am discutat cu cei de la SNC-Lavalin, Fluor Corporation și cu cei de la Sargent & Lundy. Totodată, am avut un schimb de idei și cu reprezentanții NuScale care construiesc reactorul modular de mici dimensiuni, de la Doicești. Alături de partenerii americani, canadieni și francezi modernizăm și dezvoltăm energia nucleară din România”, susține Ministrul Energiei. Acesta a fost alături de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, de consilierul la cancelaria prim-ministrului, George Agafiței. În plus, au participat la discuții și CEO-ul SNN, Cosmin Ghiță și alți oficiali ai companiei Nuclearelectrica.

Povestea Americii în Cernavodă

SN Nuclearelectrică SA și China General Nuclear Power Corporation au semnat un acord pentru înființarea unui joint venture în care chinezii aveau 51%. 

Imediat, secretarul american al Energiei de la acel moment, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că guvernul Dăncilă vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat. Iar în august 2019, Donald Trump și Klaus Iohannis semnau, la Washington, o declarație care-i anunță practic pe chinezi că sunt scoși de la Cernavodă. Rezilierea a fost oficializată în vara lui 2020. 

În data de 9 octombrie 2020 a fost semnat la Washington un acord interguvernamental România-SUA pentru construirea de noi unități nucleare în România și pentru extinderea duratei de viață a Unității 1 de la Cernavodă.  Simultan, Exim US, echivalentul american al Eximbank, a semnat un memorandum de înțelegere cu Ministerul Energiei. În cadrul acestuia, s-a stabilit că Exim și România vor explora și identifică proiecte potențiale pentru finanțare, în special în energie și infrastructură, în valoare de până la $7 miliarde.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România la acest moment, a spus, că „acest pachet financiar este cel mai mare primit vreodată de România și este indicativ pentru încrederea pe care Statele Unite o au în partenerul și aliatul lor de mult timp”. Într-un discurs din data de 8 decembrie 2020, prezentat pe site-ul ambasadei americane, acesta a afirmat că banii de la Exim US vor fi folosiți pentru reactoare. 

Decembrie 2020, $7 miliarde pentru cele două reactoare și alte investiții energetice. 

Un an și jumătate mai târziu, în plină criză energetică din cauza invaziei ruse din Ucraina, încă nu știm când și dacă aceste două reactoare vor fi vreodată construite. Deși ele ne-ar asigura independență energetică.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.