Infofinanciar > Info > Se impun noi reguli pentru inspecția tehnică periodică! Șoferii vor avea de respectat noi prevederi
Info

Se impun noi reguli pentru inspecția tehnică periodică! Șoferii vor avea de respectat noi prevederi

Masina sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Inspecția tehnică periodică (ITP) este extrem de importantă pentru asigurarea calității sistemelor autovehiculelor cu care șoferii circulă pe șoselele publice. Constatarea erorilor la nivelul mașinilor este un proces care are un impact relevant la nivelul păstrării siguranței atât a șoferilor care conduc vehiculul, cât și a celorlalți participanți la trafic.

De asemenea, în cadrul acestor controale necesare pentru obținerea ITP-ului, se au în vedere și măsurarea noxelor emise de autoturisme. Emisiile vehiculelor sunt periculoase pentru mediul înconjurător și pot avea un impact semnificativ la nivelul calității aerului. Astfel, autoturismele vechi care nu respectă normele legale de emisii, nu vor mai putea circula pe șosele, fiind extrem de poluante și afectând condițiile de mediu.

Noi reguli pentru ITP

Șoferii vor avea de respectat noi reguli cu privire la inspecția tehnică periodică pe care trebuie să o realizeze pentru a circula legal cu un autoturism și cu scopul de a nu reprezenta un pericol pentru participanții la trafic sau la nivelul de protejare a mediului. Astăzi intră noi reguli în vigoare cu privire la locațiile autorizate cu scopul de a pune în practică această inspecție tehnică periodică. Aceste noi prevederi sunt aplicate la nivel european.

Conform noilor implementări, stațiile autorizate pentru realizarea ITP-ului vor trebui să aibă în dotare aparatură performantă, cu scopul folosirii acesteia pentru detectarea erorilor, a noxelor și a deficiențelor sistemului de frânare ale autoturismelor. Pentru a pune aceste lucruri în practică, operatorii au avut la dispoziție 5 ani, cu scopul de a-și schimba aparatura pentru a fi la nivelul performanței actuale a tehnologiei. În caz contrar, cei care nu reușesc să cumpere tehnologiile necesare, nu vor mai avea drept de funcționare.

De asemenea, șoferii cor avea o nouă grijă cu privire la realizarea ITP-ului. Aceștia vor trebui să verifice validitatea stației la care doresc să realizeze inspecția tehnică periodică, pentru a se asigura că sunt autorizați și pot genera actele necesare. Aceste prevederi fac parte din Directiva UE 2014/45. Aceasta a intrat în vigoare încă din luna mai a anului 2018, iar din acel moment stațiile au trebuit să se doteze cu aparatura performantă necesară. Stațiile ITP au primit informații în legătură cu noile prevederi europene și au avut la dispoziție timp pentru implementarea lor încă din 2018. Dar acest termen a expirat, iar directiva a intrat de astăzi în vigoare. Astfel, operatorii au avut la dispoziție 5 ani pentru a pune aceste norme în aplicare, durată aprobate de Registrul Auto Român.

Alte prevederi cu privire la RAR

În plus, prin această directivă europeană, vor avea loc și alte schimbări. De astăzi se va modifica și modalitatea de transmitere a datelor de la stațiile ITP către serverul Registrului Auto Român. Operatorii au acces la un URL pe care sunt obligați să îl folosească. Aceștia pot accesa serverul și pot introduce rezultatele testelor vehiculelor folosind acest link pus la dispoziție de autorități, ITP-ul fiind verificat doar în acest mod pentru a fi considerat valid.

Cei care nu au achiziționat echipamentele necesare vor fi obligați să nu mai facă inspecții tehnice de rutină și își vor pierde licența. De altfel, RAR i-a informat încă de săptămâna trecută pe proprietarii stațiilor autorizate din toată țara că noile reguli vor intra în vigoare de luni, conform Jurnalul .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.