Infofinanciar > Info > Se dezvoltă infrastructura României! Primul lot al Autostrăzii Sibiu-Piteşti se pune în circulaţie la sfârşitul anului
Info

Se dezvoltă infrastructura României! Primul lot al Autostrăzii Sibiu-Piteşti se pune în circulaţie la sfârşitul anului

autostrada-sibiu sursa turnul sfatului
sursa turnul sfatului

După cum susține Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, vineri, că lotul 1 al autostrăzii Sibiu-Piteşti, de la Sibiu la Boiţa, se va da în circulaţie la sfârşitul acestui an.

„Se lucrează bine pe lotul 1 la autostrada Piteşti-Sibiu şi sper ca la sfârşitul acestui an primul lot Sibiu-Piteşti să fie dat în circulaţie, ceea ce ar însemna începutul acestui proiect pe care îl tot avem de 30 de ani noi ca ţară, indiferent de cine a fost la guvernare, cine a fost ministru, şi anume trecerea Carpaţilor cu autostradă. Din toate datele pe care le am acum, lotul 1 Sibiu-Piteşti, de la Sibiu la Boiţa se va da în circulaţie”, a declarat Sorin Grindeanu după verificarea lucrărilor pe şantierul pasajului de la Drajna, potrivit Agerpres.

 Cel mai mare contract din istorie

Cel mai mare contract pe care CNAIR l-a avut în istorie, se va semna săptămâna viitoare, mai exact este vorba despre lotul  3 Sibiu-Piteşti, acesta fiind şi tronsonul cel mai greu, cel din mijloc, după cum susține Grindeanu.

„Odată cu semnarea acestui contract, toate cele 5 loturi de la Sibiu la Piteşti vor avea desemnat un câştigător şi vor intra în execuţie. Asta nu înseamnă că proiectele care interesează şi alte regiuni nu vor avansa”, a declarat ministrul Transporturilor.

Grindeanu a subliniat că sunt premise ca şi tronsoanele 3 şi 4 ale Drumului expres Craiova-Piteşti să fie finalizate înainte de termen, potrivit Digi24.

Autostrada Sibiu-Piteşti va avea în total o lungime de peste 122 de km şi va asigura o legătură rutieră modernă cu reţeaua europeană de autostrăzi, pe Coridorul 4 Paneuropean. 

Potrivit contractului în valoare de 5,32 miliarde de lei (fără TVA), finanţat din fonduri europene nerambursabile, pe traseul secţiunii Cornetu-Tigveni vor fi construite: 95 de poduri şi pasaje, un tunel cu două galerii independente în lungime de 1,7 km/ galerie, 2 noduri rutiere (Cornetu şi Văleni) şi un ecoduct în zona localităţii Călineşti

Cei 30 de kilometri dintre Pitești și Curtea de Argeș trebuie să fie gata în 2025. Cel mai avansat lot este cel dintre Sibiu și Boița, unde lucrează un drumar din Austria. Constructorul austriac a început lucrările în martie și la cei circa 10 kilometri dintre Tigveni și Curtea de Argeș, care au termen de finalizare 2027. Un an mai târziu ar trebui să fie gata și cei 31 de kilometri dintre Boița și Cornetu. Acest tronson va fi construit de un drumar turc.