Infofinanciar > Info > Se dau amenzi uriașe și pedepse cu închisoare! Sancțiuni de cinci ori mai mari pentru români
Info

Se dau amenzi uriașe și pedepse cu închisoare! Sancțiuni de cinci ori mai mari pentru români

Amenzi mari pentru gospodari! Acest lucru este interzis prin lege
FOTO: capital.ro

Legiuitorul a operat modificări semnificative în ceea ce privește normele de protecție a mediului. Un nou act normativ vine în completarea legislației în vigoare, prin urmare sancțiunile pentru arderea deșeurilor în condiții ilegale au crescut de cinci ori.

Proiectul de lege adoptat de Parlament prevede amenzi cuprinse între 50.000 și 500.000 de lei pentru faptele care încalcă legislația în vigoare privind arderea deșeurilor. Anterior, sancțiunea maximă a fost de 100.000 de lei.

Amenzi drastice pentru încălcarea normelor de protecția a mediului

Totodată, textul legii prevede pedepse privative de libertate pentru persoanele sau entitățile juridice care utilizează instalații de ardere a deșeurilor fără a deține autorizațiile de mediu aferente.

Pachetul legislativ prevede amenzi cuprinse între 50.000 și 500.000 de lei față de 100.000 de lei, cât a fost sancțiunea până la momentul adoptării noilor prevederi. O noutate introdusă în legislația privind protecția mediului constă în faptul că firmele amendate nu mai au posibilitatea de a achita jumătate din minimul legal.

Totodată, este stipulat faptul că intervenția substanțială asupra instalațiilor de ardere respectiv incinerarea a deșeurilor fără a deține autorizațiile necesare atrage după sine închisoare de la trei la 12 luni sau amendă, în situația în care a fost pusă în pericol integritatea fizică, animală sau vegetală.

De asemenea, proiectul normativ stipulează că în cazul sancțiunilor, contestațiile efectuate împotriva măsurilor aplicate de organele abilitate nu vor mai conduce la suspendarea sancțiunilor aplicate. În altă ordine de idei, Garda de Mediu a anunțat că în urma unui control efectuat în cursul zilei de marți în Dâmbovița au fost aplicate amenzi în valoare de 600.000 de lei și au fost rechiziționate peste 60 de tone de deșeuri neferoase și feroase, potrivit România Tv.

Garda de Mediu poate aplica amenzi de până la 500.000

„În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 609.500 lei, au fost înaintate 2 sesizări penale şi au fost confiscate aproximativ 50 tone deşeuri feroase şi 10 tone de cupru şi aluminiu”, a anunțat Garda de Mediu. Amenzile aplicate pentru arderea miriștilor pornesc de la 7.500 de lei și ajung până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul entităților juridice amenzile aplicate pornesc de la 50.000 de lei și ajung la 500.000 de lei.

„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti. În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului.

Astfel am decis majorarea amenzilor contravenţionale pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 şi 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 şi 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanţei de urgenţă si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna într-un  mesaj postat pe pagina personală de Facebook.