Infofinanciar > Info > Se anunță vești importante pentru seniorii români! Ce se întâmpla cu cei care nu dețin taloanele de pensie
Info

Se anunță vești importante pentru seniorii români! Ce se întâmpla cu cei care nu dețin taloanele de pensie

evz.ro
Sursa foto: evz.ro

Seniorii care încasează banii acasă prin serviciile acordate de către Poșta Româna pot primii bani de la poștaș de abia după două zile lucrătoare de la ultima zi de plată a lunii, în cazul în care nu sunt găsiți acasă de către poștaș. 

În cazul în care persoana respectivă nu se prezintă la ghișeul poștal până la data limită în care poate încasa această sumă, pensiile ar urma să fie trimise înapoi la Casa teritorială de Pensii. Ulterior beneficiarii venitului pot să își ridice pensiile de acolo, fără a mai fi nevoie să se prezinte la Oficiul Poștal. 

Cum funcționează această regulă 

Românii care încasează banii lunar din pensie direct pe cardul bancar trebuie să știe că această regulă se aplică și pentru ei, în cazul în care nu sunt acasă în momentul în care poștașul aduce talonul de pensie. Cei care primesc talonul de pensie prin poștă pot să îl ridice de la oficiul poștal până la ultima zi lucrătoare a lunii în curs, fără să îl piardă. În cazul în care pensionarii totuși nu ridică aceste taloane de la ghișee până la sfârșitul lunii, taloanele mov sunt arhivate de către Poșta Româna pentru o perioadă de 2 ani, dar acestea pot fi, de asemenea, transmise la domiciliu, însă doar la cerere. 

Astfel, reprezentanții Casei Naționale de Pensii (CNPP) transmit că „ pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. 

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată. Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs”. 

Budăi anunță că pensiile din iunie nu vor întârzia 

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov sunt arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.  Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora. După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, au completat reprezentanții CNPP, potrivit România TV.

În plus, ministrul Muncii a explicat că pensiile programate lunii iunie 2023 nu vor înregistra întârzieri, deși se specula că acestea vor venii mai târziu decât de obicei. „Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (…).  Da, poștașii muncesc și în vinerea din punte. Nu va exista nicio zi de întârziere”, a declarat ministrul Marius Budăi. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.