Infofinanciar > Info > Se anunță tăieri de venituri și creșterea vârstei de pensionare! Marius-Constantin Budăi pregătește marele anunț
Info

Se anunță tăieri de venituri și creșterea vârstei de pensionare! Marius-Constantin Budăi pregătește marele anunț

marius-constantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: substantial.ro)
sursă foto: substantial.ro

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, se pregătește luni, 22 mai, să anunțe care sunt concluziile din urma negocierilor pe care le-a avut cu Comisia Europeană privind pensiile românilor și soluțiile găsite pentru ca țara noastră să nu riște să piardă miliardele de euro din PNRR. Pe listă se află și arzătoarea problemă a pensiilor speciale, aşa cum şi-a asumat în documentele cu care a ajuns la Bruxelles.

Oficialul va prezenta liderilor din coaliția de guvernare toate detaliile cu care s-a întors de la negocierile din CE privind pensiile.

Se anunță tăieri de pensii și creșterea vârstei de pensionare

Controversat este faptul că surse din Comisia Europeană au precizat pentru publicația Știri pe Surse că România trebuie să crească vârsta de pensionare la 65 de ani pentru toți cei care au intrat în sistem după 2018. De asemenea, pensiile speciale trebuie să fie tăiate pentru funcționarii parlamentarii, angajații Curții de Conturi și alte categorii restrânse. Asta înseamnă că peste 1000 de pensii trebuie să fie eliminate, transmite Știripesurse.

Validarea jalonului privind reforma pensiilor speciale împiedică rotativa. Potrivit unor surse politice, PSD nu vrea să preia guvernarea până când jalonul nu este închis.

Marius Budăi se pregătește de marea veste

Astăzi, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, ar trebui să prezinte concluziile negocierilor și soluțiile găsite după zilele petrecute la Bruxelles săptămâna trecută alături de Marcel Boloș. Ulterior, dacă există consens politic, legea care stă de luni de zile în Camera Deputaților ar putea fi dezbătută din nou. De asemenea, liderii coaliției ar putea să-și asume angajarea răspunderii pentru reforma pensiilor speciale. Totuși, acest lucru atrage demiterea Guvernului în cazul în care legea nu este votată în plenul reunit al Parlamentului.

„Mai am 2 zile să lucrez la ceea ce am decis cu Comisia Europeană, după care să prezint coaliției. Sunt în poziția în care suna maxim 2 zile, până luni am ambiția să prezint liderilor coaliției tot ceea ce am discutat cu Comisia Europeană și să închidem acest orar.

Cu respectul de rigoare pentru dumneavoastră, pentru cei care ne urmăresc, nu vreau să mă înec acum la mal. Vreau să ajung cu aceste lucruri. Lucrăm în aceste zile împreună cu colegii mei, vom prezenta decizia, vom prezenta materialul ca atare decident lor în coaliție. Cu tot respectul, știți că nu am pe măsură ce am lucrat la materiale, nu am dat informații decât am atunci când am avut certitudini”, a transmis Marius-Constantin Budăi, în weekend, la Antena 3 CNN.

Cine primește în prezent pensie specială

Pensiile speciale au fost introduse în România în anul 1990, iar de ele beneficiau inițial doar magistraților. Ulterior, sistemul s-a extins, astfel încât au început să beneficieze de pensii speciale și alte categorii profesionale. Pe lângă judecătorii și procurorii, de aceste venituri se mai bucură și foștii angajați din domeniul militar, angajații serviciilor de informații, polițiștii și diplomații, dar și parlamentari. Printre privilegiați se numărul și foști membri ai personalului aeronautic navigant din aviație, angajați ai Curții de Conturi și personal auxiliar al instanțelor și Parchetelor, iar la nivel național există 9 legi speciale care reglementează aceste venituri.

Acestea sunt persoanele care primesc în prezent pensie specială în România, conform Casei Naționale de Pensii Publice:

  • 740 foști diplomați: pensie medie 5800 (2545 de la bugetul de stta)
  • 716 funcționari parlamentari: pensie medie 5051 (2490 de la bugetul de stat)
  • 555 foști angajați ai Curții de Conturi: pensie medie 8490 (2800 de la bugetul de stat)
  • 1373 foști piloți: pensie medie 11500 (7520 de la bugetul de stat)
  • 5227 foști magistrați: pensie medie 24524 (20040 de la bugetul de stat)
  •  1658 foști angajați din judecătorii și parchete: pensie medie 8500 (2800 de la bugetul de stat)