Lumea la zi

Se anunță noi războaie în 2023? Care vor fi țările implicate

Razboi Sursa foto Romania Libera
Sursa foto: Romania Libera

În anul 2023, se pare că tensiunile ar putea culmina cu noi conflicte militare atât în Asia, dar și în Europa. Anul care tocmai s-a încheiat, 2022, a fost unul destul de greu, mai ales după declanșarea războiul din Ucraina de către președintele Rusiei, Vladimir Putin.

În 2023, se poate simți o amplificare a războiul deja început. Statele Unite și NATO continuă să sprijine statul lui Zelenski, iar rușii nu se sală. De asemenea, aceștia au spus că în Ucraina ar exista mercenari, în special după ce Batalionul Azov a dispărut. Nici rușii nu vor să renunțe la acest conflict, lucru care se resimte asupra economiei statului.

În luna februarie, se va împlini un an de când soarta Europei și a lumii a luat o altă întorsătură. De atunci atacurile sunt neîncetate, dar și declarațiile. Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe,  spus că armata rusă poate forța cădere lui Zelenski prin cucerirea Kievului.

Se va ajunge la un război între China și Taiwan?

Problemele Statelor Unite nu se opresc aici. Urmează conflictul cu China în ceea ce privește Taiwanul. Tensiunile din zona respectivă au crescut enorm anul trecut, în special după vizita lui Nancy Pelosi, președinte al Camerei Reprezentanților din SUA. În timp ce oficialul american era în Taiwan chinezii au decis să patruleze locul cu avioane pentru a arăta o demonstrație de forță.

Ne mutăm mai spre partea sudică a Europei, unde se află turcii și grecii. Tensiunile dintre aceștia nu s-au încheiat,iar în 2022 mesajele dintre tabere au fost destul de tăioase. Mărul discordiei dintre cele două state este exploatarea energiei din Marea Egee. Totuși, această situație nu este necunoscută, mai ales că există de ani de zile. Președintele Turciei, Recep Erdogan a lansat avertismente destul de dure la adresa Greciei, cu toate că ambele state sunt membre NATO.

„Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați ceva (n.r. – pentru a vă înarma) de aici și de acolo, din America până în insule, o țară ca Turcia nu va fi un spectator. Trebuie să facă ceva”, a transmis în luna decembrie a anului 2022 Erdogan, conform romaniatv.net.

Kim Jong-un vrea un război în peninsulă?

Nici Peninsula Coreeană nu este ferită de un posibil război. Ambele state ridică de al sol avioane de vânătoare și de război care se află la frontiera militară. SUA este un aliat de nădejde al statului din sud.

Anul 2023 este posibil să fie unul destul de greu pentru China, mai ales că statul mai este în conflict cu un alt stat și anume India. Cele două state se confruntă din cauza unei părți a teritoriului montan. De menționat aici este faptul că o posibilă escaladare a conflictului este destul de mică, mai ales că miza nu este atât de mare. De asemenea, liderii celor două state și-au dat mâna în cadrul BRICS.