Infofinanciar > Info > Se ajunge la un consens în problema Canalului Bâstroe! România va începe măsurătorile
Info

Se ajunge la un consens în problema Canalului Bâstroe! România va începe măsurătorile

Canalul Bâstroe, sursă foto Adevărul
Credit imagine: Adevărul

România și Ucraina colaborează în cazul Canalul Bâstroe. Astfel, autoritățile ucrainene au permis Ministerului Transporturilor să măsoare adâncimea canalului. Totodată, ucrainenii vor asigura protecția personalului din România.

Aceste hotărâri diplomatice au avut loc prin intermediul unei videoconferințe, vineri, în data de 3 martie 2023. În afara Ministerului Transporturilor, România a fost reprezentată de oficiali ai Ministerului de Afaceri Externe și Ministerul Mediului.

Cum arată înțelegerea

Conform comunicatului de presă, ,,Astăzi, 3 martie 2023, a avut loc o întâlnire tehnică, în format videoconferință, la nivel de experți între partea română și cea ucraineană. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părți. Participanții au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023. Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi”.

„Aceștia se vor întâlni luni, 06 martie 2023 pentru a stabili detaliile planului de efectuare a  măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile. Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia. Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe. Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare”, se mai notează în comunicat.

Discuția a avut loc în urma îngrijorării exprimate de oficialii români, conform cărora dragarea Canalului Bâstroe ar putea să afecteze ecosistemul Deltei Dunării.

Așa va decurge procedura

Pentru a face măsurătorile, România va întrebuința nave ale Administrației Fluviale Dunărea de Jos Galați. Ele sunt dotate cu echipamente de măsurătoare corespunzătoare. Pregătirea navelor a început în urmă cu o săptămână, atunci când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că se așteaptă aprobarea autorităților ucrainene pentru ca procedura să înceapă.

Reprezentanții structurilor guvernamentale s-au mobilizat după ce Klaus Iohannis le-a adus critici, afirmă economedia.ro. Șeful statului a spus că ucrainenii au încercat de mai multe ori să stabilească un dialog, dar autoritățile din România nu au fost suficient de receptive.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.