Infofinanciar > Info > Se acordă noi burse din partea statului! Cine va beneficia de acest ajutor
Info

Se acordă noi burse din partea statului! Cine va beneficia de acest ajutor

Teanc de bancnote de 100 de lei românești
sursa foto PSnews

Profesorii au un rol extrem de important în societatea noastră. Prin meseria lor, aceștia au responsabilitatea de a educa viitoare generație și de a pregăti viitori adulți responsabili și culți, cu numeroase cunoștințe din punct de vedere cultural. Un profesor care își face meseria cu drag și are grijă de fiecare elev în parte, în cadrul procesului de învățare, poate avea un impact relevant asupra vieții acestuia și poate influența viitorul adult care va păși în societate.

Pregătirea cadrelor didactice este un principiu extrem de semnificativ pentru sistemul de învățământ. Aceste cursuri sau pregătiri pot face diferența între oamenii care se află în spatele catedrei. În acest sens, ministrul educației, Ligia Deca a propus masteratului didactic, care prevede oferirea unei burse egală cu salariul mediu pe economie. Acest lucru va susține pregătirea mai în profunzime a profesorilor din punct de vedere al domeniului pe care îl predau, dar și în cazul pregătirii didactice.

Masteratul didactic, un nou proiect de lege

Noile generații sunt formate din copii extrem de inteligenți și perspicace, astfel au nevoie de un profesori sau un modele care să le susțină dezvoltarea prielnică. Astfel, această nouă formare a profesorilor se adresează celor care activează în mediul preuniversitar. Proiectul de lege care susține introducerea masterului didactic pentru cadrele didactice se află la acest moment la nivel de discuție, în cadrul Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților.

Conform ministrului Educației, până acum profesorii aveau nevoie de obținerea modului psihopedagogic și o diplomă de licență pentru a putea permite să predea în școli. Acum, prin cadrul acestui proiect, profesorii vor trebui să urmeze masteratul didactic, care are o perioadă de 1 an și se bazează în general pe practică.

„Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o ştim astăzi. Vorbim despre un masterat didactic care include 80% practică. În cadrul acestuia, vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, adică cu salariul unui debutant, indiferent dacă cineva a parcurs deja un alt masterat sau dacă va intenţiona să o facă în viitor”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.  Conform ministrului, dacă un profesor dorește să realizeze și un alt masterat este liber să o facă, primind de la stat un sprijin financiar în această direcție.

Practică în domeniul didactic

Prin acest proiect de lege, ministrul Educației dorește să faciliteze practicarea unei experiențe propriu-zise la catedră și să ofere profesorilor o pregătire reală. „Ideea era că formarea inițială pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar să se facă după o altă filozofie. Programul universitar de formare psihopedagogică, cel de 30 de credite de studii transferabile actualul modul DPPD, cum este cunoscut, este în continuare prevăzut, doar că nemaiavând două etape modulul unu și modulul doi. De ce? Pentru că instituim o nouă formă obligatorie de pregătire și anume masteratul didactic de 1 an, în care 80% este practica. ”, conform Edupedu .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.