Infofinanciar > Info > Scumpiri masive la mezeluri. Cât au ajuns să coste la raft salamul și parizerul
Info

Scumpiri masive la mezeluri. Cât au ajuns să coste la raft salamul și parizerul

Mezeluri Sursa foto Revista Progresiv
Sursa foto Revista Progresiv

Prețurile tuturor produselor au crescut vertiginos încă de anul trecut de când Rusia a decis să invadeze Ucraina. De la lună la lună, oamenii resimt o nouă majorare la raft. În aceeași categorie se încadrează și mezelurile care înregistrează prețuri record.

Aceste alimente sunt printre cele mai consumate de către români. Totuși, acum acestea au ajuns să fie extrem de scumpe din cauza majorării prețului materiei prime.  În momentul actual, românii se gândesc de două ori dacă să mai cumpere parizer sau nu, întrucât costul acestuia aproape s-a dublat. Parizerul a ajuns să coste 7 lei pe suta de grame. Creșterea este de aproape de 50% întrucât o suta de grama de parizer ajungea la 4 lei.

Până și parizerul a ajuns un lux 

Mezelurile pot ajunge să coste la rafturile supermarketurilor și 35 de lei kilogramul.

Carnea de porc de lucru care este materia primă ce se folosește pentru fabricarea mezelurilor a ajuns la coste peste 15 lei pe kilogram. Într-un singur an aceasta a crescut cu 50% comparativ cu costul dina nul 2022. Presiunea pe producători este din ce în ce mai mari. De asemenea, aceștia sunt de părere că la vară românii vor cumpără mezelurile cu un preț mult mai mare decât cel din prezent.

„Acum, în medie, carnea de porc de lucru costă 3-3,2 euro/kg, faţă de 1,25 euro/kg în urmă cu un an. (…) În septembrie anul trecut am transferat o parte din creştere în preţurile finale ale produselor şi ne aşteptam ca din februarie să scadă. Însă, dacă în februarie materia primă costa 2,2-2,25 euro/kg, acum nu se mai găseşte sub 3 euro/kg.  Piaţa cărnii fierbe după această creştere istorică”, a declarant managerul unei companii din Sălaj, conform zf.ro.

De asemenea, un alt producător de mezeluri spune că cea mai mare provocare pentru industria noastră este creșterea accelerată a prețurilor materiilor prime ce au un impact semnificativ în profitabilitatea business-ului.

„Ne confruntăm în prezent cu prețuri record la carnea de porc, din cauza scăderii efectivelor de porci din Europa în principal, iar în mod specific în România, pesta porcină africană a diminuat considerabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime autohtone”, a transmis acesta.

Prețurile pe glob 

Indicele prețurilor mondiale al Agenției Națiunilor Unite pentru Alimentație a scăzut în luna mai la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, datorită scăderii prețurilor la uleiurile vegetale, cereale și produse lactate a depășit creșterile la zahăr și carne.

Indicele de prețuri al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat o medie de 124,3 puncte în luna mai, față de 127,7 puncte în luna precedentă, un nivel revizuit, a anunțat vineri agenția. Indicele din aprilie a fost dat inițial ca fiind de 127,2.

Scorul din luna mai a marcat cel mai mic scor din aprilie 2021 și a însemnat că indicele se află acum cu 22% sub maximul istoric atins în martie 2022, după începerea invaziei Rusiei în Ucraina.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a scăzut cu aproape 5% în luna mai față de luna precedentă, fiind presat de perspectivele de ofertă amplă și de prelungirea Inițiativei Cerealelor din Marea Neagră, care permite expedierile din Ucraina.

Însă prețurile internaționale la orez au continuat să crească în luna mai, în parte din cauza ofertelor mai restrânse din unele țări exportatoare, potrivit FAO. Luna trecută, agenția și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor la acest aliment de bază.