Infofinanciar > Lumea la zi > Scholz îl invită la Berlin pe Erdogan. Se caută un nou impuls în relația dintre cele două state
Lumea la zi

Scholz îl invită la Berlin pe Erdogan. Se caută un nou impuls în relația dintre cele două state

Olaf Scholz și Recep Erdogan Sursă foto TeleTrader
Sursă foto: TeleTrader.com

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit cu președintele turc nou reales Recep Tayyip Erdogan și l-a invitat să viziteze Berlinul, a anunțat luni guvernul neamț. Recep Erdogan, conservator cu rădăcini islamice, de asemenea și cel mai longeviv lider al Turciei, a câștigat duminica trecută un tur de scrutin istoric, prelungindu-și guvernarea de două decenii. 

„Cancelarul a subliniat legăturile strânse dintre Germania și Turcia, nu în ultimul rând ca aliați comuni în cadrul NATO”, a precizat guvernul german într-un comunicat, adăugând că „ambii au convenit să abordeze cooperarea dintre cele două guverne cu un nou impuls și să convină asupra unor priorități comune”. 

Scholz l-a invitat pe Erdogan pentru „o vizită inaugurală” 

„Printre altele, ei doresc să colaboreze pentru o bună dezvoltare în estul Mediteranei, pentru deciziile aflate în prezent în așteptare în cadrul NATO și pentru relația Turciei cu Uniunea Europeană”, se arată în declarație. Observatorii se așteaptă ca Erdogan să continue să joace un rol de punte între Rusia și partenerii occidentali în beneficiul Turciei. 

Relația personală a lui Erdogan cu președintele rus Vladimir Putin a supraviețuit războiului purtat de Kremlin în Ucraina. Iar partenerii din NATO așteaptă cu nerăbdare ca Ankara să aprobe oferta blocată a Suediei de a adera la alianța de apărare condusă de SUA. 

Erdogan a blocat cererea, acuzând Stockholmul că adăpostește personalități ale opoziției turce cu presupuse legături cu militanții kurzi aflați în afara legii. 

Erdogan va intra în al treilea deceniu la putere 

Președintele Tayyip Erdogan și-a prelungit cele două decenii la putere în alegerile de duminică, câștigând un mandat pentru a continua politicile tot mai autoritare care au polarizat Turcia și i-au consolidat poziția de putere militară regională. 

Contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, a numit aceste alegeri „cele mai nedrepte din ultimii ani”, dar nu a contestat rezultatul. 

Rezultatele oficiale au arătat că Kilicdaroglu a obținut 47,9% din voturi, față de 52,1% pentru Erdogan, ceea ce indică o națiune profund divizată. 

Alegerile au fost considerate ca fiind cele mai importante pentru Turcia, opoziția crezând că are șanse mari de a-l înlătura pe Erdogan și de a-i schimba politicile, după ce popularitatea acestuia a fost afectată de criza costului vieții. 

În schimb, victoria i-a întărit imaginea de invincibilitate, după ce a redesenat deja politica internă, economică, de securitate și externă în această țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori. 

Perspectiva de a rămâne la putere încă cinci ani a fost o lovitură majoră pentru opozanții care l-au acuzat de subminarea democrației pe măsură ce a acumulat tot mai multă putere – acuzație pe care el o neagă. 

În discursul de victorie de la Ankara, Erdogan a promis să lase în urmă toate disputele și să se unească în spatele valorilor și viselor naționale, dar apoi a schimbat viteza, atacând opoziția și acuzându-l pe Kilicdaroglu că este de partea teroriștilor, fără a furniza dovezi, potrivit Digi24.

El a declarat că eliberarea fostului lider al partidului prokurd Selahattin Demirtas, pe care l-a catalogat drept „terorist”, nu va fi posibilă sub guvernarea sa. Erdogan a declarat că inflația este cea mai urgentă problemă a Turciei.