Infofinanciar > Lumea la zi > Schimbări la nivel social. Tinerii de astăzi, mai puțin fericiți față de generațiile în vârstă
Lumea la zi

Schimbări la nivel social. Tinerii de astăzi, mai puțin fericiți față de generațiile în vârstă

sursa foto libertatea
sursa foto libertatea.ro

Tinerii sunt din ce în ce mai puțin fericiți decât generațiile mai în vârstă. Deoarece suferă „echivalentul unei crize de la jumătatea vieții”, potrivit unei cercetări la nivel mondial. De asemenea, cel mai important medic american a avertizat că „tinerii se luptă cu adevărat”.

Dr. Vivek Murthy, chirurgul general al SUA, a declarat că a permite copiilor să folosească rețelele de socializare este ca și cum le-ai da medicamente a căror siguranță nu a fost dovedită. El a spus că eșecul guvernelor de a reglementa mai bine social media în ultimii ani a fost „o nebunie”.

Tinerii și gradul de fericire

Murthy a făcut aceste declarații în timp ce noi date au apărut. Acestea au dezvăluit că tinerii din America de Nord sunt acum mai puțin fericiți decât cei mai în vârstă. Aceeași schimbare „istorică” fiind așteptată să urmeze și în Europa de Vest.

Scăderea bunăstării în rândul persoanelor sub 30 de ani a scos SUA din topul primelor 20 de națiuni cele mai fericite. După 12 ani în care persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au fost măsurate ca fiind mai fericite decât generațiile mai în vârstă din SUA.  De asemenea, diferența s-a redus în Europa de Vest . Se crede că aceeași schimbare s-ar putea produce în următorii un an sau doi.

Murthy a descris concluziile raportului ca fiind un „semnal de alarmă”. Potrivit căruia  „tinerii se confruntă cu adevărat cu dificultăți în SUA și în întreaga lume”. El a spus că încă așteaptă să vadă date care să demonstreze că platformele de socializare sunt sigure pentru copii și adolescenți. În plus, expertul a cerut realizarea unei acțiuni internaționale. În scopul de a îmbunătăți legăturile sociale în viața reală pentru tineri.

Criza de la jumătatea vieții

World Happiness Report, un barometru anual al bunăstării în 140 de națiuni a fost coordonat de Wellbeing Research Centre al Universității Oxford. Studiul a arătat „scăderi deconcertante în ceea ce privește fericirea tinerilor, în special în America de Nord și în Europa de Vest”, a declarat profesorul Jan-Emmanuel De Neve, director al Wellbeing Research Centre și editor al studiului.

„Să ne gândim că în unele părți ale lumii copiii se confruntă deja cu echivalentul unei crize de la jumătatea vieții, necesită măsuri politice imediate”, a spus el.

Scăderea scorurilor de bunăstare pentru America de Nord (într-o grupare care include Australia și Noua Zeelandă) contrazice o noțiune bine stabilită. Potrivit căreia „copiii încep să fie mai fericiți înainte de a aluneca în jos pe curba în formă de U spre o criză la jumătatea vieții”, a adăugat De Neve.

Vârstnicii britanici, mai fericiți decât tinerii

Britanicii sub 30 de ani s-au clasat pe locul 32 în clasament. În urma unor națiuni precum Moldova, Kosovo și chiar El Salvador. Care are una dintre cele mai mari rate de omor din lume.

În schimb, britanicii de peste 60 de ani au intrat în top 20 al celor mai fericite generații de vârstnici din lume. La începutul acestei luni, majoritatea adolescenților britanici au declarat că se așteaptă ca viața lor să fie mai rea decât a generației anterioare.

SUA, la coada clasamentului fericirii

Statele Unite au coborât opt locuri în clasamentul general al fericirii, ajungând pe locul 23. Dar, atunci când au fost chestionate doar persoanele sub 30 de ani, cea mai bogată națiune din lume s-a clasat pe locul 62. Fiind depășită de Guatemala, Arabia Saudită și Bulgaria. În cazul în care au fost luate în considerare doar opiniile persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, SUA a fost a 10-a cea mai fericită națiune.

„În cazul SUA, Canadei, Australiei și Noii Zeelande, fericirea a scăzut în toate grupele de vârstă, dar mai ales în cazul tinerilor. Atât de mult încât tinerii sunt acum, în 2021-23, cea mai puțin fericită grupă de vârstă”, se arată în raport. În 2010, tinerii erau mai fericiți decât cei aflați la mijlocul vieții.

Cauzele schimbărilor sociale

Raportul nu dezvăluie cauzele acestor schimbări. Dar acestea survin în contextul în care există o îngrijorare tot mai mare. Cu privire la impactul pe care îl au asupra fericirii copiilor și a tinerilor utilizarea tot mai frecventă a rețelelor de socializare. La care se adaugă și  inegalitățile de venit, criza imobiliară. În plus, temerile legate de război și de schimbările climatice scad gradul de fericire.

Murthy a declarat că adolescenții din SUA petrec în medie aproape cinci ore pe zi pe rețelele de socializare. Iar o treime dintre ei stau treji până la miezul nopții pe dispozitivele lor. El a solicitat adoptarea unei legislații pentru a reduce efectele nocive ale social media asupra tinerilor. Inclusiv prin limitarea sau eliminarea unor caracteristici precum butoanele de like și derularea infinită.

Infrastructură a fericirii

Raportul Mondial al Fericirii urmărește bunăstarea subiectivă. Folosind evaluările proprii ale respondenților cu privire la viața lor și la emoțiile pozitive sau negative. Încă o dată, Finlanda, Danemarca și Islanda au fost primele trei țări cele mai fericite.

Jukka Siukosaari, ambasadorul Finlandei la Londra, a declarat că țara sa a reușit să creeze o „infrastructură a fericirii”. Inclusiv un „mediu sigur și securizat”, oportunități accesibile pentru ca oamenii să se exprime cultural și venituri relativ egale. „Totul începe cu un nivel ridicat de încredere între cetățeni și instituțiile noastre”, a spus el.

Națiunile africane, creștere spectaculoasă a fericirii

Costa Rica și Kuweit au fost nou intrate în top 20. Germania a coborât de pe locul 16 pe 24. Afganistanul și Libanul au rămas cele două națiuni cele mai puțin fericite. Printre țările care s-au bucurat de o fericire în creștere se numără multe națiuni africane, Cambodgia, Rusia și China. Serbia a înregistrat cea mai mare creștere a fericirii.

Raportul a constatat că bunăstarea și sănătatea emoțională din copilărie sunt factori importanți. Pot fi cele mai bune predicții pentru satisfacția vieții la vârsta adultă. Cercetări anterioare au concluzionat că adolescenții și adulții tineri care raportează o satisfacție mai mare în viață obțin venituri mai mari. Chiar și ținând cont de diferențele în ceea ce privește educația, inteligența, sănătatea fizică și stima de sine.

Lordul Layard, un coleg laburist din parlamentul britanic și coeditor al raportului, a declarat că bunăstarea copiilor ar trebui să fie o problemă importantă la alegerile generale care vor avea loc în acest an. „Avem nevoie de promisiuni pentru a moderniza echipele de sprijin pentru sănătatea mintală și pentru a le face universale în întreaga țară. Iar abilitățile de viață ar trebui să fie predate în fiecare școală”, a spus el, conform The Guardian .