Infofinanciar > Info > Schimbări la nivelul RCA. Românii se vor confrunta cu noi reguli în 2024
Info

Schimbări la nivelul RCA. Românii se vor confrunta cu noi reguli în 2024

Prelungirea plafonării tarifelor RCA va avea un rezultat dezastruos
sursă foto: Radio Timișoara

Românii se vor confrunta cu noi schimbări în 2024. Șoferii vor avea parte de modificări la nivelul sistemului RCA. În acest sens, vor apărea reglementări cu privire la sistemul bonus-malus. De asemenea, cetățenii vor avea oportunitatea de a achiziționa asigurarea obligatorie în rate. Potrivit datelor, vor putea fi implementate până la 12 rate, la cererea șoferilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a venit cu noi inițiative, ce au fost transmise către Parlament. Măsurile ar reprezenta cea mai mare reformă legislativă din domeniu. Acest pachet legislativ este încă în discuție. Dar autoritățile își propun să adopte măsurile la finalul lunii martie a acestui an. Astfel, șoferii vor avea parte de noi reguli, ce ar urma să fie aplicate din aprilie 2024.

Schimbări la nivelul RCA

Șoferii se vor confrunta cu noi inițiative, ce urmează să fie aplicate în acest an. Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, a explicat în ce constau aceste schimbări. La nivelul sistemului bonus-malus va fi extinsă aria de aplicare și vor fi diversificate criteriile.

De asemenea, asiguratorii vor pune la dispoziție plata în rate. O altă modificare constă în aplicarea unei franșize, după modelul CASCO, care va permite reducerea primelor. Sorin Mititelu a explicat că pe lângă măsurile deja trimise în Parlament, există posibilitatea apariții unor noi inițiative sau modificări.

„Decizia este estimată a se lua până la finalul lunii martie. Va fi și o perioadă tranzitorie de implementare a unora dintre măsuri, cele care necesită soluții tehnice sau noi cerințe, o detaliere a condițiilor  legale prin norme proprii sau prin protocoale” a spus Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF.

Directiva europeană

Potrivit expertului, acest tip de modificări ar însemna parcurgerea mai multor etape, pentru care sunt necesare avize din Senat și Camera Deputaților. Astfel, în acest proces vor fi demarate discuții și negocieri cu diferite părți implicate.

„Înainte de toate trebuie precizat că o asemenea modificare parcurge mai multe etape, sunt necesare mai multe avize, atât din Senat cât și din Camera Deputaților. Aceasta înseamnă că pe parcursul acestui traseu e timp pentru a fi continuate o serie de discuții și negocieri cu stake holderii, părțile implicate în procesul acesta. Așadar, chiar dacă noi am plecat la drum cu o serie de propuneri, și am plecat încă din decembrie 2023, acel set de propuneri a avut ca obiectiv transpunerea unei Directive europene. Și acolo avem un număr de propuneri relativ redus” a explicat Sorin Mititelu.

Modificări necesare la nivelul legii

În prima parte a acestui an, a avut loc o serie de întâlniri cu asociații profesionale, cu asigurători și cu intermediarii. În urma acestora, s-a ajuns la concluzia existenței unei necesități cu privire la o completare și modificări aduse legii 132. Aceste concluzii au fost transmise mai departe pe fluxul decizional. Dar, procesul nu se afla la final, deoarece este posibil să apară noi propuneri sau modificări.

„Trebuie spus că s-au implicat nu doar asociațiile profesionale. A fost nevoie și am implicat și Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, Registrul Auro Român, CNAIR, binențeles BAAR și alte organizații. Este un efort comun și am convingerea că vom avea un set de modificări care va duce la o îmbunătățire substanțială a ceea ce înseamnă ecosistemul RCA” a declarat vicepreședintele ASF.

Suspendarea poliței RCA la cerere

Potrivit informațiilor, o primă măsură constă în introducerea unui mecanism care să permită suspendarea poliței RCA la cererea șoferului. De asemenea, va fi introdusă și posibilitatea de a obține un certificat de daunalitate.

„Vor exista trei pachete de măsuri: cele care au fost transmise în decembrie 2023 legat de transpunerea Directivei Europene, cele care au venit ulterior și cele care sunt și acum în lucru. Primul obiectiv este evident acela al transpunerii Directivei. Urmare a acestui demers, avem ca și propuneri introducerea unui mecanism de suspendare a RCA la cerere și avem de implementat mecanismul privind obținerea certificatului de daunalitate” a explicat vicepreședintele ASF.

Un nou sistem bonus-malus

Aceste inițiative vor avea o importanță majoră pe termen mediu și lung. Cele două măsuri vor ajuta la realizarea unui nou sistem bonus-malus. Care va avea la nivel de obiectiv realizarea unor ajutări și vor permite asiguraților să aibă parte de tarife corecte și juste, fiind luat în calcul gradul de risc asociat segmentului din care șoferul face parte.

„Al doilea obiectiv pe care îl avem este acela de a veni cu o serie de ajustări care, în final, să permită beneficiarilor de asigurări de răspundere civilă, să acceseze tarife juste, ținând cont de riscul asociat segmentului din care face parte fiecare asigurate, dar și o serie de alte criterii care țin de comportamentul lui în circulație” a spus Sorin Mititelu.

De asemenea, pentru impunerea tarifului, va conta și comportamentul pe care șoferul îl are în trafic. Acest lucru fiind dovedit prin certificatul de daunalitate. În plus, va fi urmărit și istoricul de amenzi al șoferilor din ultimul an.  Potrivit vicepreședintelui ASF, se va avea în vedere ajustarea nivelelor de malusare și de bonusare. „Acest sistem are în final un rezultat. Sunt reduceri pentru cei din clasele de bonus și penalizări pentru cei din clasele de malus. Rezultatul ideal ar fi fost zero, adică reducerile prin bonus să fie compensate de penalizările prin malus. Astăzi, avem un rezultat financiar negativ” a spus vicepreședintele ASF.

Franșiza, obligatorie pentru asigurator

Potrivit expertului, un obiectiv important va fi introducerea unor modificări la nivelul impactului primei. Reducerea primei va avea un efect important la nivelul persoanelor fizice. Franșiza este un beneficia opțional, oferit la cererea asiguratului.

„Trebuie spus că această franșiză va fi într-o anumită valoare nominală, nu procentuală. Franșiza va fi stabilită în funcție de capacitatea de plată a celui luat în risc, pentru că asigurătorul trebuie să aibă posibilitatea de a recupera suma respectivă, în caz de daună” a spus Sorin Mititelu.

Plata în rate a RCA

Un aspect ce va fi dezbătut la nivelul modificărilor face referire la modalitatea de plată. Reformele vor avea în vedere eliberarea asiguratului de stresul financiar. Mai exact, cei care au venituri mici nu vor mai fi supuși unor costuri imediate mari. Un exemplu în acest sens este o persoană cu venituri de 3.000 de lei pe lună. Care trebuie să plătească o asigurare de 1.000 de lei, care înseamnă 33% din venitul său.

Astfel, se dorește ca stresul financiar să fie diminuat. Motiv pentru care încheierea unei asigurări RCA va putea fi realizată în rate. Acest tip de plată va putea fi accesat și în cazul companiilor. Dar, măsura se va aplica doar contractelor cu valabilitate de un an. În acest sens, românii vor avea posibilitatea de a plăti în două, patru sau 12 rate, conform Economica .