Infofinanciar > Info > Planurile ASF. Care sunt obiectivele președintelui pe perioada mandatului
Info

Planurile ASF. Care sunt obiectivele președintelui pe perioada mandatului

Alexandru Petrescu, președintele ASF, Sursa foto Facebook
Sursa foto Facebook

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, ASF, Alexandru Petrescu a vorbit despre planurile pe care le are pe durata perioadei în care va fi la conducere.

Acesta a transmis faptul că pentru o normalitate pe piața RCA din România este vorba de a atrage jucători. Acest lucru reprezintă un obiectiv esențial pentru acesta. De asemenea, un altul este redresarea sistemului de bonus-malus. Acesta este un sistem de asigurări prin intermediul căruia prima asigurare poate fi redusă. Acest lucru se poate întâmpla doar în contextul în care asiguratorul nu a a vut daune în anul precedent. Totodată, asigurarea poate fi crescută dacă cel în cauză a înregistrat accidente.

Care sunt obiectivele președintelui ASF

„În ceea ce privește piața de capital, obiectivul numărul unu este consolidarea bursei și atragerea unui număr tot mai mare de investitori, atât pe zona de retail, cât și pe zona celor instituționali”, a continuat președintele Alexandru Petrescu.

Pe lista obiectivelor acestuia se află și legea de plată pe piața pensiilor private. Această piața are drept scop diminuarea presiunii în sistemul public de pensii. Potrivit președintelui „pensiile ocupaționale trebuie să devină un alt pilon important pe zona pensiilor facultative”.

„Legea de plată pe piața pensiilor private este un obiectiv important pe care sperăm să-l concretizăm, având în vedere faptul că ne apropiem de momentul în care primele cohorte mai consistente de participanți la Pilonul II vor ieși la pensie. De asemenea, un alt obiectiv important este popularizarea pensiilor facultative, astfel încât să avem o creștere consistentă a numărului de contributori și pe Pilonul III”, a susținut președintele ASF.

Planuri pentru piața financiară nebancară

De asemenea, creșterea încrederii cetățenilor pentru piețele financiare non-bancare este un punct important pe lista obiectivelor. ASF are în vedere asigurarea integrității transparenței și funcționării colete a acestor piețe. Și protejarea intereselor și drepturilor consumatorilor de produse și servicii financiare pentru acest piețe vor fi în atenția ASF-ului. Toate acest aspecte ce trebuie să fie susținute de ASF stau la baza elaborării strategiilor pe termen scurt, mediu și lung.

Alexandru Petrescu a transmis faptul că există priorități pentru fiecare sector în parte, dar deopotrivă și lucruri generale, ce se aplică pe toate piețele.

„Am să încep, poate previzibil, dar foarte necesar, cu cel mai fierbinte subiect: piața RCA. Una dintre cele mai importante misiuni pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului este asigurarea stabilității pe piața asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Vorbim despre o piață cu un impact semnificativ atât pentru cetățeni, cât și pentru companii și, de aceea, consider că este vital să avem o piață RCA care să funcționeze pe principii corecte, fără distorsiuni și fără fluctuații”, a transmis acesta.

Polițe de asigurare și reglementare națională

Președintele își dorește realizarea unui portal dedicat polițelor de asigurare și datelor semnificative, unde acestea pot fi încărcate în timp real. Astfel, se va face o imagine despre situația din piață. Acest portal poate fi integrat în activitatea de supraveghere. Acesta poate furniza informații importante despre fiecare companiei în parte.

„În ceea ce privește piața de capital, un subiect care este foarte aproape de profilul publicației dumneavoastră, obiectivul numărul unu este consolidarea bursei. Obținerea statutului de piață emergentă este un mare pas înainte pentru România și de acum încolo trebuie să transformăm Bursa de la București într-un jucător important în regiune”, a susținut Petrescu.  Oficialul a spus că există o strategie alături de OECD ce are în vedere dezvoltarea pieței de capital pentru perioada 2023-2036.

Alexandru Petrescu a vorbit și despre actualizarea și modernizarea cadrului de reglementare național. Acest lucru se întâmplă într-un context în care este o nevoie permanentă de a armoniza legislația primară și secundară din piețele financiare nebancare.

„Principalele domenii vizate de modificările legislative sunt legate în primul rând de evoluțiile privind pachetele dedicate finanțelor sustenabile, finanțelor digitale, prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, dar și pachetul de compensare, care își propune să facă serviciile de compensare ale UE mai atractive și mai rezistente”, a mai spus președintele ASF, conform stiripesurse.ro.