Infofinanciar > Info > Schema de reducere a accizei la motorină continuă! Cine poate aplica
Info

Schema de reducere a accizei la motorină continuă! Cine poate aplica

ajutor financiar bani agricultori (Sursă foto: noutatilezilei.ro)
sursa foto arhiva companiei

Guvernul a anunțat o extindere semnificativă a perioadei de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), această schemă va fi în vigoare până la 31 decembrie 2026.

Schema, instituită inițial prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 și aplicată începând cu anul 2015, urmărește să sprijine agricultorii prin reducerea accizei la motorină. Este vorba despre combustibilul folosit în lucrările mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare. Această facilitate se acordă sub forma rambursării.

Perioada de aplicare pentru reducerea accizei la motorină s-a prelungit

Proiectul de extindere vine în contextul dificil al ultimilor ani agricoli. Mediul a fost  caracterizat de creșterea semnificativă a prețurilor la toate inputurile agricole și de provocările geo-economice și de mediu. Fermierii au fost afectați de deficitul major de apă. În special după doi ani consecutivi de secetă. În acest context, susținerea continuă a fermierilor prin reducerea costurilor de producție devine crucială pentru creșterea rentabilității activităților agricole.

„În contextul general dificil al ultimilor ani agricoli, cauzat atât de creşterea accentuată a preţurilor la toate inputurile agricole urmare situaţiei geo-economice dificile din zonă, cât şi de incidentele de mediu manifestate, fiind de notorietate că fermierii s-au confruntat cu un deficit de apă major după doi ani de secetă, este necesar ca fermierii să fie susţinuţi în continuare în sensul reducerii costurilor de producţie şi implicit a creşterii rentabilităţii activităţilor agricole”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

De ce este important acest sprijin

Potrivit analizelor din sectorul vegetal, cheltuielile cu motorina reprezintă între 19-30% din totalul cheltuielilor cu inputurile pe hectar. În același timp, costurile cu lucrările mecanizate pentru înființarea culturilor și verigile tehnologice asociate reprezintă între 40-59% din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale subliniază importanța menținerii costurilor de producție în limite sustenabile. Acest lucru este important mai ales  pentru asigurarea unui bun mers al sectorului agricol. Prin urmare, reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură este esențială. Asta având în vedere influența evoluțiilor cotațiilor mondiale ale petrolului și situația geopolitică din zonă.

În lumina provocărilor actuale ale sectorului agricol și a situațiilor politice și de conflict, dar și a tendințelor de creștere a prețului petrolului pe burse, fermierii din România se confruntă cu o vulnerabilitate crescută pe piață. Costurile de producție ridicate pot duce la o producție realizată în condiții de eficiență economică minimă sau chiar cu pierderi.

„Faţă de această situaţie, este absolut necesar să se continue aplicarea schemei de ajutor de stat prin care se reduc costurile de producţie ale fermierilor prin reducerea accizei la motorina utilizată la lucrări mecanice în agricultură şi rambursarea sumelor aferente către fermieri”, precizează MADR, potrivit Agerpres.