Info

Scenariu sumbru: Impozitele pe proprietate, de 4 ori mai mari! 8,5 milioane de proprietăți sunt vizate

Om supărat, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Deși autoritățile din România, prin vocea premierului Nicolae Ciucă, au promis în repetate rânduri că mărirea impozitelor pe proprietate va fi amânată, acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, termenul până la care primarii din toată țara trebuiau să vină cu noile grile a expirat ieri. În plus, mulți dintre ei au venit cu grilele neactualizate, care îi obligă pe români să plătească sume mult mai mari pentru locuințe și terenuri.

Astfel, în urma acestor evenimente, s-a creat  un haos legislativ, iar edilii din România nu știu cum trebuie să procedeze în acest caz.

Ce zice AOR

Președintele executiv al Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriţă, a oferit mai multe informații la Antena 3 despre această creștere a impozitelor

„Asociația Orașelor din România poate susține necesitatea de schimbare a sistemului de impozitare și de a trece la impozit pe proprietate pe baza unor valori de piață, dar această schimbare se adresează pentru 8,5 milioane de proprietăți, ceea ce înseamnă că va fi imposibil ca noi să putem face acest lucru până la sfârșitul anului.

Am spus tuturor guvernelor că autoritățile locale au nevoie de legi clare care să poată fi aplicate, iar pentru aceasta, ministerele trebuie să se consulte cu autoritățile locale. Legea îi obligă. Din păcate, Ministerul de Finanțe nu a făcut această consultare la emiterea acestei ordonanțe și am ajuns în această situație.

De aceea noi am solicitat că modificările propuse de guvern să fie aplicate începând cu anul 2025.

Există o comunicare cu Comisia de Buget din Senat și se pare că săptămâna următoare se va lua o decizie. Noi sperăm să fie cea care să ne permită să aplicăm corect o legislație, pentru că primarii nu își pot face datoria față de cetățenii lor dacă nu au prevederi clare și care să poată fi aplicate. E clar că administrația locală nu poate fi funcționa bine în folosul cetățeanului dacă administrația centrală nu face ceea ce promite”, a precizat Ionel Chiriţă, conform Antenei 3.

Ce modificări fiscale a adus Guvernul

Modificarea modului de calcul al impozitării pe proprietate, schimbare adoptată anul acesta, va duce la dublarea impozitului pentru un apartament din București și la creșteri de 3-4 ori la Cluj, arată o analiză publicată pe blog de Adrian Vascu, vicepreședinte al Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

Potrivit Economedia, Adrian Vascu consideră că principalele modificări fiscale aduse de Executiv sunt:

–       va exista o singură cotă de impozitare pentru clădirile rezidențiale și o singură cotă pentru clădirile nerezidențiale, indiferent de tipul proprietarului, persoană fizică sau juridică

–       a dispărut intervalul de cote de impozitare și s-a stabilit doar nivelul minim, respectiv: 0,1% pentru clădirile rezidențiale și 0,5% pentru clădirile nerezidențiale

–       valoarea impozabilă va fi preluată din Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România

–       impozitul se va calcula în continuare separat pentru clădiri și terenuri

–       s-a menținut principiul calculării impozitului pentru clădiri din cele două componente: valoarea impozabilă și cote de impozitare

–       pentru terenuri s-a menținut același sistem ca cel prezent, fiind aplicat doar tabelul cu indici de actualizare care exista în articolul 457.

–       clădirile cu utilizare mixtă  au aceeași trimitere la studiile de piață, ca valori impozabile, fiind definit ca utilizarea majoritară (peste 50 la sută, dovedită cu documente) va genera utilizarea finală rezidențială sau nerezidențială.

–       autoritățile locale vor întocmi notificări (doar clădirile rezidențiale fiind cca. 9 milioane) pe care le vor transmite fiecărui contribuabil și care vor conține valoarea impozabilă și cota de impozitare.