Infofinanciar > Lumea la zi > Scandalul de la Eurovision! Motivul pentru care votul României a fost anulat
Lumea la zi

Scandalul de la Eurovision! Motivul pentru care votul României a fost anulat

Eurovision 2022
Credit imagine: hotnews.ro

Joi seară, Uniunea Radifuzorilor din Europa (EBU) a explicat printr-un comunicat care a fost motivul pentru care cele șase țari, printre care și România, au avut voturile descalificate. Practit EBU a prezentat și comparat voturile exprimate în a doua semifinala a juriilor din România, Polonia, San Marino, Georgia, Muntenegru și Azerbaijdan, Sugerând faptul că partenerul european a detectat că cele șase țari s-ar fi votat între ele.

Patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Topul lor cinci (ținând cont că nu au putut vota pentru ele însele);

Unul dintre jurii a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6;

Ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte cinci țări în Top 4 și pe al cincilea în Top 7;

Fraudă la Eurovision

Patru dintre cele șase au primit cel puțin un punctaj maxim de la celelalte.

„Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean și Monitorul Independent de Votare, a decis, în conformitate cu Instrucțiunile de Vot ale Concursului, să își exercite dreptul de a elimina voturile. emise de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot. În consecință, a fost urmată aceeași procedură și rezultatul agregat de înlocuire calculat automat a fost utilizat pentru a determina rezultatele finale ale juriului din cele șase țări implicate, în Marea Finală”, se mai arată în comunicatul EBU.

Reamintim că, TVR România a emis duminică un comunicat prin care cere EBU explicații pentru faptul că a schimbat votul juriului din România în favoarea Ucrainei, deși decizia fusese pentru Moldova. Comunicatul EBU arată că nu a fost vorba despre o favorizare a Ucrainei (care a ieșit pe locul patru la votul juriilor, dar ar fi câștigat oricum, datorită votului publicului) ci despre o posibilă înțelegere între juriile celor șase țări de a se favoriza între ele la cel mai mare show muzical din lume.

Audiență record pentru TRV

În seara difuzării finalei Eurovision, TVR-ul a înregistrat o audiență record, plasând postul pe locul trei în topul celor mai urmărite televiziuni ale zilei.

TVR 1 nu a mai înregistrat o astfel de audiență de ani buni. Primul post în topul celor urmărite de români în acea zi a fost Antena 1, care a fost urmată pe locul doi de Pro TV. Iar pe locul trei al podiumului s-a regăsit TVR 1.