Infofinanciar > Info > Scandalul caselor de marcat. PSD intervine cu o propunere legislativă
Info

Scandalul caselor de marcat. PSD intervine cu o propunere legislativă

Casa-de-marcat, sursa foto nextup
sursa foto nextup

Înlocuirea capitalului uman cu o nouă metodă mai modernă este un fenomen cu care ne confruntăm constant în era tehnologiei. O noua decizie cu privire la hipermarketuri a creat controverse în România.

Meseria de casier este posibil să fie ușor-ușor desființată de marile magazine. Renunțarea la casieri va însemna faptul că oamenii vor fi nevoiți să își scaneze singuri produsele. În urma unei astfel de decizii luate permanent, mulți oameni pot rămâne fără un loc de munca.

PSD intervine cu o propunere legislativă

Această discuție a pornit după ce un hipermarket a anunțat faptul că dorește să renunțe la casieriile clasice. În urma aflării acestei informații, românii s-au împărțit în două tabere, pro și contra. Sunt oameni care susțin măsura, dar şi mulţi alţii care afirmă vehement că nu vor să fie ei pe post de casieri. Acest post oferă cumpărătorilor comoditate, iar odată cu desființarea lui, clienții vor trebui să se descurce singuri.

Oamenii din politica au intervenit în scandalul în desfășurare. Partidul Social Democrat pregătește o propunere legislativă, o lege care să vină în sprijinul celor care lucrează în magazine, dar şi al clienţilor, dacă măsura va fi extinsă şi noi vom fi cei care ne vom scana singuri produsele la casele de tip self-pay.

Propunerile sunt în discuție, însă cel mai probabil, o variantă finală va fi discutată de către Ministerul de Finanțe, dar și în cadrul coaliției de guvernare.

Există mai multe variante în acest moment cu privire la subiectul caselor de marcat din magazine. Un  posibil proiect pe care social-democrații l-ar putea aduce în dezbatere consta în existența la un anumit număr de case a unui asistent uman care să ajute. Sunt supermarket-uri în afară, de exemplu în Belgia, care au decis să renunțe la casieri, însă să existe o persoană care să supervizeze atunci când cumpărătorii scanează produsele.

Clienții pot obține reduceri dacă folosesc casele self-service

Cei de la PSD analizează o modificare legislativă prin care clienții să obțină reduceri semnificative, dacă tot își scanează singuri produsele. În urma unei astfel de decizii de eliminare a casierilor, oamenii au dorit să primească un beneficiu pentru efortul depus de a-și scana singuri produsele. Astfel, dacă clienții aleg să gestioneze singuri produsele cumpărate, aceștia pot primi o reducere la factura finală, în funcție de decizia comună cu acel supermarket, conform Antena 3.

În proiectul gândit de PSD ar exista mai multe obligații pentru marile magazine. Fiecare device unde clientul își scanează singur produsele să fie taxat de către stat la nivelul unui salariu minim pe economie (contribuții și impozit). Magazinele vor fi obligate să aplice reduceri, dacă alegi să îți scanezi singur produsele. Magazinele trebuie să aloce un număr minim de asistenți care să ajute oamenii la casele self-service.

Sunt discuții în acest sens și vom vedea care va fi decizia finală și ce se va întâmpla până la urmă cu toți acei angajați de la casele de marcat. Dacă vor rămâne în continuare angajați în acele supermarket-uri pe alte funcții sau se vor găsi alte variante.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.