Infofinanciar > Info > Un nou scandal cu Gabriela Firea. Ce a făcut unui angajat care semnala neregulile din căminele de copii
Info

Un nou scandal cu Gabriela Firea. Ce a făcut unui angajat care semnala neregulile din căminele de copii

depresia la copii - sursa foto - jurnalul.ro

Vișinel Bălan este un nume cunoscut în zona de activism și asistență socială. El însuși a făcut parte din sistemul orfelinatelor vreme de 26 de ani, iar apoi, a prezentat situația din căminele pentru orfani din postura de jurnalist și de angajat la Ministerele Justiției, Culturii și, în cele din urmă, al Familiei, unde a fost pus în funcția de vicepreședinte al Protecției Copilului.

Însă el nu a primit oportunitatea de a reforma acest sistem deficitar, deși Gabriela Firea îi spusese în cadrul discuției inițiale că aceasta era așteptarea pe care o avea de la el. Motivul pentru care a fost angajat a ținut, mai degrabă, de imaginea instituției, însă atitudinile vocale față de neregulile sistemului nu au fost acceptate.

O problemă sistemică

Vișinel Bălan povestește că sunt multe nereguli și rele tratamente în sistem, lucruri care nu s-au schimbat în ultimele decenii:

„De la 14 ani am fost la o familie de asistenți, care m-au bătut, după care am depus plângere, nu m-a crezut nimeni că eu sunt bătut.

Astăzi, știind legea, realizez că este ilegal. Se întâmplă și astăzi.Recent am reușit să aflăm un caz despre care am scris, un asistent maternal care a abuzat sexual copii, a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare. Și omul care mi-a dat informația a fost concediat pentru că a dat în exterior, asta face sistemul îi exclude pe cei care reclamă, cei care deranjează este o practică. Sistemul vrea să te țină prost”, a explicat acesta.

El a adus în discuție și problema banilor, care devin principalul scop pentru oamenii care lucrează în sistem.

„Nimănui nu-i pasă de acești copii. Totul este despre bani. Un copil instituționalizat, astăzi,se cheltuie între 4.000 și 12.000 de lei pe lună, gândește-te că ai 50 de copii, care nu beneficiază de terapie, stau in mizerie. Statul alocă banii, dar noi (centrele), le dăm o chiflă și aia e. Eu m-am dus să spun că „gata stop, centrele acestea se desființează”. Am venit cu un plan în care am spus că aceste centre în 6 luni dispar. Au venit societatea civilă acest FNOPC că dom’le, aceasta este presiune, că nu poți să muți copii, că este traumatizant ce faci”. Păi, noi de 33 de ani spunem că desființăm centrele. Nu mai spun că au fost obligații ale statului român în fața UE că desființăm aceste centre, s-au pompat sute de milioane de euro pentru desființarea acestor instituții monstru. A fost un șoc să văd această federație de copii care au venit și mi-au spus: te rog, las-o mai moale. Mi-au făcut memoriu, mi-au cerut demisia, după care m-au sunat.

Înainte să plece în vacanță, reprezentantul FNOPC mi-a spus știi, o să trimit ceva mâine doamnei ministru, dar să nu te aprinzi, este doar așa să mai temperăm presiunea organizațiilor”.

În același timp, Gabriela Firea nu a avut decât o minimă implicare în a înțelege și a interveni în aceste probleme sistemice. Iată cum descrie Vișinel Bălan întrevederea lor în momentul în care a fost amenințat de federație:

„Iar eu la întâlnirea cu Firea care a stat jumătate de ora și a plecat ne-a lăsat cu reprezentanta Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, care este de 20 de ani în funcție, și pentru care eu semnalez vedeți că sunt probleme și normal că organizațiile care erau acolo au zis că vă bateți joc de noi? Oamenii ăia (minister) trăiesc in altă realitate, sunt copii care trăiesc în altă realitate, sunt copii care se sinucind și ei zic că nu este abuz în centre”.

Concluzia activistului este aceea că oamenii din Minister nu au cu adevărat idee despre ceea ce se întâmplă în sistem și preferă să mențină un status quo.