Infofinanciar > Info > Ordonanța austerității va fi pusă în aplicare. Anunțul ministrului Marcel Boloș
Info

Ordonanța austerității va fi pusă în aplicare. Anunțul ministrului Marcel Boloș

Marcel Boloș, Sursă foto: dcbusiness.ro
Sursă foto: dcbusiness.ro

Orice măsură de ordin fiscal sau bugetar aplicată la nivelul statului trebuie gândită și cercetată înainte, pentru a nu deregla anumite sisteme ale țării și buna funcționare a sa. Celebra Ordonanță a austerității va aduce multe schimbări la nivelul statului. Ministrul Marcel Boloș a explicat că o astfel de inițiativă nu poate fi aplicată înaintea adoptării anumitor măsuri fiscale, pentru a nu deregla deficitul bugetar, care deja se află la un stadiu greu de controlat.

Într-o conferință de presă susținută în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud, ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat că rectificarea bugetară nu poate avea loc până când nu cor fi implementate anumite măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor statului.

Ordonanța austerității

În cadrul unor declarații, ministrul Finanțelor a explicat că lucrurile care stau în calea aplicării rectificării bugetare sunt implementarea măsurilor fiscale și respectiv, reducerea cheltuielilor statului. „Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate” a declarat Marcel Boloș.

Potrivit spuselor oficialului, în cazul în care măsurile fiscale nu vor fi aplicate înainte de rectificarea bugetară, România riscă să se confrunte cu un deficit bugetar de 7%, avertizează ministrul. În plus, acesta a explicat că din punct de vedere economic, țara noastră va avea o situația mult mai bună în 2024. „Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea şi responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%. Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a transmis ministrul Finanțelor.

Potrivit ministrului Boloș, unul dintre motivele pentru care ar trebui să fie adoptate în septembrie măsurile din „ordonanța austerității” este acela de a reduce posibilitatea suspendării fondurilor europene. Comisia Europeană și Ministerul de Finanțe vor începe discuțiile despre pachetul fiscal pe 24 august. Cu toate acestea, niciun reprezentant al Ministerului de Finanțe nu se va deplasa la Bruxelles până după 28 august, când persoanele care se ocupă de partea financiară a CE își vor relua posturile, a explicat ministrul.

Măsuri fiscale ce vor fi adoptate

Includerea multinaționalelor în planul de măsuri fiscale, combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puțin zece ori mai mari și dublarea pedepselor pentru evaziune fiscală, redevențe majorate chiar și de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale și a hidrocarburilor, precum și „un proces de reorganizare profundă a ANAF” pentru a crește gradul de colectare, sunt câteva dintre măsurile menționate de Marcel Boloș. Pentru a preveni în continuare risipa fondurilor publice, Marcel Boloș a vorbit despre descentralizarea și regionalizarea serviciilor publice din sectorul bugetar, conform Romania TV .