Infofinanciar > Info > Șase români în Elita Miliardarilor Globali! Cum arată clasamentul Forbes
Info

Șase români în Elita Miliardarilor Globali! Cum arată clasamentul Forbes

forbs
sursa foto arhiva companiei

Un top surprinde cei mai bogați oameni la nivel mondial. Astfel, se pare că și anumiți cetățeni români se regăsesc în acest clasament al elitelor. Revista Forbes a inclus recent șase români în prestigiosul său clasament al miliardarilor globali. Aceștia au averi combinate de 10,6 miliarde de dolari.

În fruntea listei se află Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondator și CEO al UiPath, o firmă de tehnologie specializată în automatizarea proceselor robotizate. Având o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari. Acesta se clasează pe poziția 1.238 dintr-un total de 2.781 de persoane cu averi de peste un miliard de dolari. Compania UiPath, primul „unicorn” tech românesc, a debutat pe New York Stock Exchange în aprilie 2021. De la intrarea sa în topul Forbes în 2020, averea lui Dines a cunoscut o creștere impresionantă. Ajungând la un vârf de 6 miliarde de dolari în 2021.

Clasamentul Forbes

Ion Țiriac, un fost tenismen transformat în magnat al afacerilor cu interese în sectorul bancar, asigurări, imobiliare și auto, deține a doua cea mai mare avere din România. Care este evaluată la 2,1 miliarde de dolari. La 84 de ani, Țiriac ocupă poziția 1.545 în clasamentul Forbes. Marcând cea mai mare valoare a averii sale până în prezent.

Dragoș Pavăl, în vârstă de 57 de ani, cofondator al rețelei de magazine de bricolaj Dedeman, se situează pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari. Averea sa a înregistrat o creștere constantă de la intrarea în cercul miliardarilor în 2022.

Adrian Pavăl, cofondator Dedeman și fratele lui Dragoș, are o avere de 1,4 miliarde de dolari, clasându-se pe locul 2.152 în lista Forbes. Averea lui a cunoscut, de asemenea, o creștere semnificativă de când a fost inclus în top în 2022.

Românii, în topul elitelor globale

Ion Stoica, 59 de ani, cofondator și președinte executiv al startup-ului Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari, ocupă poziția 2.410 cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Anterior, a fondat și Conviva, un startup de streaming video și este profesor de informatică la UC Berkeley. Databricks este cunoscut pentru utilizarea inteligenței artificiale în gestionarea datelor. Startup-ul a fost cofondat de Stoica și alți colaboratori de la UC Berkeley, creatorii motorului de analiză de date Apache Spark.

Pe aceeași poziție în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, se află și Matei Zaharia, 38 de ani. Acesta este cofondator și CTO la Databricks, și el unul dintre creatorii motorului Apache Spark. Inovație ce i-a adus un premiu pentru cea mai bună disertație în informatică, potrivit Știrile ProTv.