Infofinanciar > Info > Sărbătorile, extrem de scumpe. Ce spun economiștii despre majorările la alimente 
Info

Sărbătorile, extrem de scumpe. Ce spun economiștii despre majorările la alimente 

scumpiri alimente; sursă foto: playtech.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Într-o lună și câteva zile urmează sărbătorile de iarnă. Totuși, acest lucru nu este unul îmbucurător pentru românii cu venituri mici. Urmează scumpiri extrem de mari la alimentele tradiționale de aceste sărbători.

Economistul Adrian Negrescu este de părere că în România vor fi majorări ale prețurilor mai mari decât cele din anii 1990. Acesta a declarat că este greu ca să se identifice un produs ce nu se va scumpi.

Produse, din ce în ce mai scumpe de sărbători

„E greu să identifici ceva ce nu se va scumpi în 2023, de sărbători. Sunt cele mai scumpe sărbători din ultimii 30 de ani. Producătorii au anunțat deja o scumpire de până la 15%, în preajma sărbătorilor, la carnea de porc. Se va scumpi şi făină, uleiul, zahărul dar şi multe specialităţi pentru masa de Crăciun”, a spus economistul.

De sărbători, carnea de porc va costa cu cel puțin 5 lei mai mult decât a fost anul trecut. Un motiv pentru această majorare este producția din ce în ce mai mică. Trebuie menționat faptul că în România, 80% din carnea de porc este importată. Prețul unui kilogram de carne de porc în viu costă, la momentul actual, între 9,20 și 9,50 de lei pe kilogram.

Cea mai scumpă carne de porc este cea din rasa de Mangaliță. Costul unui kilogram este de 35 de lei pe kilogram.

Limitarea plăților cash

Economistul Adrian Negrescu a vorbit și despre limitarea plății cash. Acesta a declarat că în urma acestei schimbări, România va deveni o afacere extrem de bună pentru bancheri.

„Viața noastră, într-un fel sau altul, va fi una sub imperiul comisioanelor bancare. În anii următori, vom plăti comision pentru tot ce cumpărăm, pentru toate tranzacțiile cu cardul, Guvernul erijându-se în agentul de vânzări al băncilor. Să obligi oamenii să își deschidă cont la bancă și să folosească cardul este o măsură cel puțin pripită, având în vedere infrastructura bancară deficitară. Nici faptul că mai mult de jumătate din populație nu are cunoștințe elementare despre cum să își administreze contul și cardul nu ajută”, a transmis analistul financiar, conform dailybusiness.ro.

Fostul premier al României, Nicolae Ciucă, a declarat că nu este de acord cu această limitare a plăților cash. Aceasta a spus că această măsură ar trebui să fie discutată din nou.

„Am anunțat și reiterez încă de la început. Nu am fost de acord cu această măsură, pentru că știam care este infrastructura de bancomate din țară. Am avut discuții cu colegii noștri din zona montană, din Delta Dunării, despre cât de greu e să reușească să îndeplinească această măsură”, a spus Nicolae Ciucă.

Actualul premier, Marcel Ciolacu, a spus că în cursul săptămânii următoare acesta se va întâlni cu specialiștii din Ministerul Finanțelor, dar și de la BNR.